EXCLUSIV. Directorul SALROM vrea să producă sare de mare deși România are cel mai mare zăcământ de sare din Europa

Controversatul director general interimar al Societății Naționale a Sării (SNS) SA-Salrom, Dan Constantin Dobrea, vrea să pună pe picioare o afacere incredibilă, dar pe spatele societății, demnă de noaptea minții.

Cum justifică ministrul Florin Spătaru deplasarea în Bulgaria a directorului Salrom

La jumătatea lunii iulie 2022, directorul Dan Constantin Dobrea a efectuat o deplasare surprinzătoare în Bulgaria al cărui scop oficial ne-a fost comunicat de către protectorul și susținătorul său, ministrul economiei Florin Spătaru.

”Deplasarea delegației SNS SA în  Bulgaria în perioada 14 -15.07.2022 s-a făcut la invitația reprezentanților producătorului bulgar de sare de mare, din cadrul companiei „Salinele Mării Negre S.A.”. Sarea de mare este un sortiment care nu se produce în România. În Bulgaria ea este obținută din apa Mării Negre care este pompată, fiind direcționată în lacuri naturale şi artificiale aflate în imediata apropiere a coastei. Apa circulă din bazin în bazin şi se evaporã treptat crescând concentrația de sare. Cristalizarea are loc în ultimul bazin de unde sarea este recoltată manual, iar după îndepărtarea apelor reziduale se depozitează în grămezi sau într-un spațiu închis pentru a fi protejată de intemperii. Din această sare se produc cristale de sare de mare și floare de sare din apă de mare. Ultimul produs, floare de sare din apă de mare, denumit comercial „fleur de sel” este un sortiment cu o valoare adăugată mare. SNS SA îşi dorește să includă în portofoliul de produse astfel de sortimente”, a precizat ministrul Economiei pentru PUTEREA.

Totodată, Florin Spătaru ne-a precizat că ”SNS SA dorește să își măreascä şi să îşi diversifice capacitatea de producție, să creeze locuri de muncă inclusiv prin adăugarea de produse noi în portofoliu”.

Politica lui Dobrea și Spătaru: Țara arde și baba se piaptănă!

Răspunsul ministrului Florin Spătaru privind justificarea deplasării în Bulgaria a protejatului său din fruntea Salrom este incredibil și demn de un scenariu sicence fiction. De ce? Pentru că Bulgaria nu deține rezerve de sare și de aceea produce sare de mare.

În schimb, România, prin Salrom, dispune de cel mai mare zăcământ de sare din Europa (cc.150 de milioane de tone exploatabile) și de cea mai bună calitate, ceea ce poate asigura necesitățile țării noastre pentru câteva sute bune de ani. Dar, cu toate acestea, tandemul gălățean Dobrea-Spătaru, vrea ca Salrom să producă sare de mare, mai ales în condițiile actuale când cea mai mare întreprindere de minerit de sare din Europa, „Artemsoli” din Soledar, regiunea Donețk, și-a sistat activitatea.

Mai mult, cererea de sare pentru Ucraina crește de la zi la zi, dar directorul Dan Constantin Dobrea a blocat printr-o decizie aberantă exportul de sare de la porțile salinelor. Totodată, el refuză să aprobe deschiderea de noi orizonturi de exploatre a sării la unele saline, deși există cerere foarte mare de sare. Incredibil, dar adevărat!

Interes personal prin Salrom

În realitate, potrivit informațiilor furnizate de către băieți cu ochii roată din jurul Salrom, deplasarea în Bulgaria a avut ca scop un interes privat al lui Dan Constantin Dobrea. El, prin intermediul unor apropiați, deține niște terenuri în zona Năvodari și s-a gândit să facă o afacere pe spatele Salrom.

Adică, să producă sare de mare la Năvodari și, astfel, Salrom ”să își măreascä şi să îşi diversifice capacitatea de producție, să creeze locuri de muncă inclusiv prin adăugarea de produse noi în portofoliu”. Șmecherie de șmecherie!

Dobrea se propune director general și tot el se votează… director general

Trebuie precizat că numirea și menținerea lui Dan Constantin Dobrea la șefia Salrom este o înșiruire de abuzuri și ilegalități cu iz penal care deja sunt instrumentate de instituții de forță ale statului. În ședința CA de la Salrom din data de 15 februarie 2022, Dan-Constantin Dobrea renunță la funcția de președinte al CA și rămâne membru.

Dar, surpriză! Cei cinci membri ai Consiliului de Administrație de la Salrom, printre care și Dan-Constantin Dobrea, îl propun director general pe… Dan-Constantin Dobrea. Toți cei cinci membri, adică și Dobrea au fost de acord ca Dobrea să fie director general. Adică, Dobrea se propune director general și tot el se și votează ca… director general.

Drumul lung al cumetriilor de la terasa de fițe din Galați, via Primăria Lehliu Gară, la Salrom

Ceea ce se știe mai puțin este faptul că Dan-Constantin Dobrea este nașul actualului edil al municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, și este foarte bun prieten cu actualul ministru al Economiei, Florin Spătaru, cel care l-a impus la Salrom și la Șantierul Naval 2 Mai SA Mangalia. Surprinzător, în declarația de averea, Dobrea a menționat că în 2021 nu a avut niciun venit, dar el controlează de ani buni una dintre terasele de fițe din Galați – ”C. House Lounge Cafe”.

Însă, tot printr-o inginerie administrativă, actualul director general de la Salrom a ajuns pe 17 ianuarie 2021 inspector la Primăria Lehliu Gară, după care la 1 mai 2021, chiar dacă era zi liberă, ajunge inspector la Primăria Galați, adică în subordinea finului său. Ceea ce se știe mai puțin este faptul că Dan-Constantin Dobrea este nașul actualului edil al municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, și este foarte bun prieten cu actualul ministru al Economiei, Florin Spătaru, cel care l-a impus la Salrom și la Șantierul Naval 2 Mai SA Mangalia.

Surprinzător, în declarația de averea, Dobrea a menționat că în 2021 nu a avut niciun venit, dar el controlează de ani buni una dintre terasele de fițe din Galați – ”C. House Lounge Cafe”. Însă, tot printr-o inginerie administrativă, actualul director general de la Salrom a ajuns pe 17 ianuarie 2021 inspector la Primăria Lehliu Gară, după care la 1 mai 2021, chiar dacă era zi liberă, ajunge inspector la Primăria Galați, adică în subordinea finului său.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Diploma universitara unica la nivel european! Planul Comisiei Europene

Diploma universitară unică la nivel european! Planul Comisiei Europene

Absolvenții de facultate din Uniunea Europeană vor avea la finalul studiilor o diplomă universitară unică, recunoscută pe tot teritoriul UE. Comisia Europeană dorește ca instituțiile...
Soft pentru estimarea distrugerilor de cladiri in razboi, creat la Galati

Soft pentru estimarea distrugerilor de clădiri în război, creat la Universitatea...

Estimarea distrugerilor provocate de în război de atacurile cu drone și rachete sau bombardamente poate fi realizată cu ajutorul unei aplicații create de un...