Exclusiv: Ministerul Agriculturii triplează taxele pentru export. Unii exportatori renunță la activitate

La mai puțin de un an de când a majorat ultima dată taxele fitosanitare, Ministerul Agriculturii le mărește de trei ori. Afectați de decizie, micii exportatori anunță deja că renunță la activitate.

Prin Ordinul 261/2020, Ministerul Agriculturii stabilește noile taxe fitosanitare. Astfel, începând cu data de 25 octombrie, toate acțiunile din această categorie vor costa 450 de lei. Actualul ordin îl modifică pe cel intrat în vigoare la începutul anului, pe 12 ianuarie, dată de la care noile prețuri erau majorate la 166 de lei față de cele, sensibil mai mici, care datau din 2016.

Certificatul fitosanitar este necesar îndeosebi firmelor care fac export, el fiind obligatoriu în spațiul extracomunitar. Decizia îi afectează pe exportatori, printre cei mai lezați fiind legumicultorii din zona Matca, Galați.

Certificatul se acordă pe loturi de producție, ceea ce dezavantajează producătorii mici, care exportă în volum redus comparativ cu marii producători. Practic, taxa trebuie achitată și pentru un singur camion de legume (cartofi, varză etc.) care pleacă la export extracomunitar.

În cazul culturilor de cartofi, de exemplu, exportate în Moldova sau Ucraina, profitul la un camion de 20 de tone este de aproximativ 200 de euro. Prin majorarea introdusă pe 25 noiembrie, jumătate din sumă se duce pe noua taxă, fapt ce-i descurajează pe micii exportatori să-și continue activitatea.

„Nu poți trece de punctul vamal fără certificat fitosanitar. De la Matca pleacă anual mii de camioane către spațiul extracomunitar. Este o suprataxare a exportului, contractele sunt pe preț ferm și ne vedem nevoiți să renunțăm la activitate”, ne-a declarat un agricultor gălățean ce se ocupă și cu exportul.

În aceste condiții, exportatorii ar putea renunța să mai cumpere de pe piața nostră mii de tone de legume cu preț mic, cum ar fi cartofii sau varza. L-am întrebat pe semnatarul Ordinului 261/2020, George Scarlat, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, de ce a fost necesară majorarea taxelor fitosanitare de trei ori, la mai puțin de un an de când fuseseră mărite. Până la ora publicării acestui material nu am primit niciun răspuns.

1 COMENTARIU

  1. Care mici exportatori??De ce nu ii nominalizeaza sa stim si noi!!Multi straini au cumarat teren agricol de cea mai buna calitate ,la preturi foarte mici si il exploateaza folosind mana de lucru locala,ieftina.Cum taxale romanesti sunt foarte mici ,strainilor le convine sa exporte productia rezultata obtinand beneficii fabuloase.Aurul verde romanesc este la mare cautare printre strain.!Deci este natural sa plateasc taxe pentru export mai mari,mai aproape de taxele similare de pe piata internationala.Hai sa nu le plangem de mila sasracilor imbuibati!!!Legumicultorii din Matca se vaita pe nedrept.Preturile percepute de ei la marginea de tarla pentru romani sant mai mari decat in magazinele ce isi aduc marfa din exterior.Ei doresc doar beneficii mari nu si responsabilitati echitaqbile.Primesc de la stat sume importante drept ajutoaqre,scutiri de taxe.Ar fi bine stirea sa fi8e corecta ,cuprinzatoare!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole