EXCLUSIV Ministerul Muncii „toacă” anual 50.000 de euro cu remunerația unui atașat pe probleme de muncă și sociale

Publicat: 10 aug. 2021, 12:22, de Ion Teleanu, în News , ? cititori
EXCLUSIV Ministerul Muncii „toacă” anual 50.000 de euro cu remunerația unui atașat pe probleme de muncă și sociale
Raluca Turcan (INQUAM_Photos_Octav_Ganea)

La nivelul multor ministere din cadrul Guvernului României sunt mai multe sinecuri externe de care opinia publică habar nu are, dar unde se taie frunză la câini pe mulți bani publici. Și una dintre aceste sinecuri este la Ministerul Muncii și Protecției Sociale condus Raluca Turcan.

12 atașați de muncă taie frunză la câini pe bani publici, dar în străinătate

Prin Hotărârea nr. 412 din mai 2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, emisă de premierul de atunci Călin Popescu Tăriceanu la propunerea ministrului Gheorghe Barbu, s-a înființat „Corpul ataşaţilor pe probleme de muncă şi sociale, care asigură reprezentarea ministerului în cadrul misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi la alte reprezentanţe ale României în străinătate”. 

Astfel, atașatul pe probleme de muncă „activează în cadrul misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi altor reprezentanţe ale României în străinătate, asigurând reprezentarea Ministerului Muncii fiind supuşi autorităţii şefului misiunii diplomatice în care funcţionează”.

De atunci din 2005 și până azi, România a avut atașați pe probleme de muncă în diverse capitale europene și chiar în țările arabe, dar despre care nimeni nu auzit de ei, cu ce se ocupă și care este eficiența prezenței lor în respectivele țări.

La ora actuală, România are 12 atașați de muncă în străinătate, plus încă trei la Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană de la Bruxelles. Cei 12 atașați de muncă se află în Franța și Italia- câte două persoane, și câte un reprezentant în Suedia, Spania, Marea Britanie, Ungaria, Germania, Grecia, Regatul Țărilor de Jos și, atenție, Emiratele Arabe Unite.

Toți acești atașați de muncă beneficiază de statut diplomatic, adică statul român asigură inclusiv salarizare soțului sau soției celui aflat la post și a copiilor.

În timp, s-a constatat că aceste posturi au fost ocupate de persoane garantate politic de ministrul Muncii în funcție la aceea vreme (vezi lista atașaților de muncă din străinătate și datele de contact aici: https://mmuncii.ro/j33/index.php/ro/2014-domenii/munca/56-afaceri-europene/4541-date-de-contact-ale-atasatilor-pe-probleme-de-munca-si-sociale-2.

Elocvent este faptul că, de exemplu, pe vremea Rovanei Plumb unul dintre aceste posturi a fost încredințat unui ziarist iar altul unui apropiat al baronului PSD de Prahova, Mircea Cosma.

„Prezenţa permanentă a unor ataşaţi este considerată nejustificată”

Într-un raport din 2007 al fostului ministru al Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, Paul Păcuraru, înaintat premierului de atunci Călin Popescu Tăriceanu se menționa că „discuţiile cu reprezentanţii diplomatici ai României la Atena, Lisabona, Milano şi Barcelona au relevat că nu se justifică numirea unor ataşaţi pe probleme de muncă şi sociale dat fiind faptul că în aceste oraşe nu se înregistrează solicitări în sensul soluţionării unor probleme de reprezentare în domeniul muncii şi în domeniul social, care să necesite prezenţa permanentă a unui astfel de angajat”.

Tot acel raport menționa negru pe alb că „un ataşat pe probleme de muncă şi sociale costă anual statul român circa 50.000 de euro”, iar „prezenţa permanentă a unor ataşaţi în anumite oraşe este considerată nejustificată”.

4.200 de euro, remunerația lunară a unui atașat de muncă

Practic, numai pentru remunerarea unui atașat pe probleme de muncă statul român cheltuie lunar circa 4.200 de euro, la care se adaugă banii pentru soț/soție și copil/copii, plus cheltuielile de cazare și deplasare.

Astfel, numai pentru salarizarea anuală a celor 12 atașași de muncă, Ministerul Muncii și Protecției Sociale cheltuie 600.000 de euro, plus încă 150.000 de euro pentru cei trei de la Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană de la Bruxelles, adică 750.000 de euro.  

Atașatul de muncă, curierul ambasadorului

Acești atașați de muncă din străinătate nu își justifică în niciun fel rolul și rostul. Ei sunt inutili, fiind doar niște curieri ai ambasadorului sau consulului și nimic mai mult, adică tot timp la dispoziția acestuia. Numai cu salariul anual al unui atașat de muncă se poate înființa la Ministerul Muncii un centru de comunicare unde să existe call center pentru problemele de muncă din străinătate, care ar fi mult mai util și eficient decât să țin atâția oameni pe bani mulți în străinătate„, a precizat pentru PUTEREA un fost oficial al Ministerului Muncii.

La judecata lu Cîțu

Rămâne de văzut dacă acest Corp al ataşaţilor pe probleme de muncă şi sociale își justifică utilitatea la nivelului cabinetului Cîțu, dacă ținem cont de faptul că actualul premier a desființat cele 40 de posturi de atașați de turism și vrea să desființeze și atașații economici ai României din străinătate, dar, în schimb vrea să înființeze atașați de mediu.

Atribuțiile atașatului pe probleme de muncă

Potrivit legislației în vigoare, ataşaţii pe probleme de muncă şi sociale au următoarele atribuţii:

a) susţinerea şi protejarea intereselor lucrătorilor români în străinătate;
b) promovarea şi respectarea drepturilor lucrătorilor români aflaţi în străinătate, în conformitate cu legile şi normele internaţionale, cu valorile drepturilor omului, libertăţii şi democraţiei;
c) combaterea muncii ilegale a cetăţenilor români în străinătate;
d) activarea pieţei forţei de muncă din ţara unde funcţionează către solicitanţi din România;
e) asigurarea legăturii permanente dintre lucrătorii români din străinătate şi instituţiile şi structurile Ministerului Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei din România
f) reprezentarea intereselor Ministerului Muncii în ţara în care funcţionează

Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei desemnează, cu avizul Ministerului Afacerilor Externe, prin ordin al ministrului muncii, solidarităţii sociale şi familiei, dintre specialiştii săi sau ai instituţiilor din subordinea ori de sub autoritatea sa reprezentanţi cu atribuţii în domeniul relaţiilor pe probleme de muncă şi sociale, denumiţi în continuare ataşaţi pe probleme de muncă şi sociale, în cadrul misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi altor reprezentanţe ale României în străinătate.