EXCLUSIV. Ministrul Barna Tanczos a mușamalizat angajările ilegale de la „Apele Române” regizate de liberalii Ervin Molnar și Costel Alexe

Scandalul numeroaselor numiri ilegale de la Admnistrația Națională Apele Române (ANAR) făcute de către directorul general Ervin Molnar cu susținerea fostului ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel „Tablă” Alexe, este deja mușamalizat de noul ministru UDMR al Mediului, Barna Tanczos și premierul Florin Cîțu.

Dar, pe lângă mușamalizarea angajărilor ilegale, Barna Tanczos a mai parafat ilegal o serie de documente prin care vrea să-l absolve de orice vină pe Ervin Molnar, și, totodată, să-l înscăuneze pe viață pe acesta la șefia ANAR.

Fumigenele lui Barna Tanczos

PUTEREA a solicitat ministrul Barna Tanczos să precizeze care au fost prevederile legale pe baza cărora Ervin Molnar a fost numit director general la ANAR și, totodată, cum s-a ajuns la suspendarea acestuia din funcție pe motiv că a ajuns deputat.

Răspunsul lui Barna Tanczos este uluitor și ridică mari semne de întrebare privind modul de respectare a legislației în vigoare și, în același timp, ar trebui să dea de gândit instituțiilor de forță ale statului.

„În conformitate cu prevederile Ordinului ministrului mediului, apelor și pădurilor nr. 76/21.01.2020 domnul Ervin Molnar a fost numit în funcția de director general al Administrației Naționale „Apele Române”, document pe care vi-l transmitem scanat in attachement. CV-ul domnului Molnar se regaseste accesand Molnar Ervin”, se menționează în ministrului Mediului.

Numai că, Barna Tanczos ne-a transmis doar fumigene prin acest răspuns.

Dezinformare fără nicio remușcare

În primul rând, ordinul invocat (vezi documentul în facsimil) este doar ordinul de numire pentru Ervin Molnar în funcția de director general al ANAR „până la eliberarea din funcție prin ordin al conducătorului autorității publice centrale în domeniul apelor”.

Dar, ministrul UDMR al Mediului nu precizează dacă Ervin Molnar a susținut vreun concurs prin care a fost angajat în cadrul ANAR în urma căruia să aibă un contract individual de muncă cu durată nedeterminată. 

De asemenea, Barna Tanczos ne anunță că „Salariul și celelalte drepturi salariale ale domnului Ervin Molnar se propun, în condițiile legii, de consiliul de conducere al ANAR și se aprobă prin ordin al ministrului mediului, apelor și pădurilor”.

Mai mult, el ne-a mai comunicat că „în anul 2020 între domnul Ervin Molnar și Administrația Națională „Apele Române” existau raporturi de muncă, în sensul încheierii unui contract individual de muncă între cele două părți, în conformitate cu prevederile legale în vigoare”.

Dar, Ministrul Barna Tanczos ne-a dezinformat fără nicio remușcare. În declarația de avere de pe site-ul Camerei Deputaților postată pe 28.12.2020, Ervin Molnar menționat că în 2020 a fost director executiv la Asociația de Dezvoltare Intracomunitară (ADI) „Aqua Invest” Mureș și nu director general al ANAR.

Uite CV-ul, nu e CV-ul

Mai mult, CV-ul lui Ervin Molnar nu există pe site-ul Camerei Deputaților. Dar, din CV-ul lui Molnar găsit in baze de date mai vechi (vezi documentul în facsimil) reiese că el este absolvent al unei facultăți de construcții de mașini, fiind specializat în roboți industriali.

De asemenea, se mai evidențiază faptul că nu a fost angajatul ANAR decât un an de zile între 2013 și 2014 ca director la ABA Mureș. Ca atare, el nu putea să ocupe postul de director general al ANAR pentru simplul fapt că avea studii de specialitate care-l recomandau pentru domeniul apelor, nu avea vechime de minim opt ani în ANAR și nici minim cinci o funcție de conducere în ANAR.

Dar, fostul ministru Costel Alexe l-a impus călcând în picioare întreaga legislație în domeniu doar pentru simplul fapt că Ervin Molnar era și este președinte PNL Tg Mureș.

De ce s-a mușamalizat ordinul de suspendare a detașării lui Ervin Molnar

Ministrul Barna Tanczos ne-a mai servit încă o fumigenă în acel răspuns anunțându-ne că de fapt „Ca urmare a alegerii ca deputat în circumscripția electorală nr. 28 Mureș a domnului Ervin Molnar, în baza solicitării scrise a acestuia, a fost emis Ordinul ministrului mediului, apelor și pădurilor nr. 75/14.01.2021 privind suspendarea de drept a aplicabilității Ordinului ministrului mediului, apelor și pădurilor nr. 76/21.01.2020 privind numirea domnului Ervin Molnar în funcția de director general al Administrației Naționale „Apele Române”, pe perioada exercitării mandatului de deputat”.

Numai că ministrul Mediului dezinformează pe bandă rulantă și nu face nicio referire la Ordinul 75/14.01.2021 privind suspendarea de drept a aplicabilității Ordinului ministrului mediului, apelor și pădurilor nr. 76/21.01.2020 privind numirea domnului Ervin Molnar în funcția de director general al Administrației Naționale „Apele Române”, pe perioada exercitării mandatului de deputat.

De fapt, Barna Tanczos nu face nicio referire la Ordinul de Ministru nr.75/14.01.2021 privind suspendarea de drept a aplicabilității Ordinului ministrului mediului, apelor și pădurilor nr. 76/21.01.2020 privind numirea lui Ervin Molnar în funcția de director general al Administrației Naționale „Apele Române”, pe perioada exercitării mandatului de deputat.

Practic, ministrul Mediului ne anunță că l-a suspendat pe Ervin Molnar din funcția de director general al ANAR, dar el ocupa acest post prin detașare de la ADI „Aqua Invest” Mureș și nu ocupase postul de la ANAR prin concurs.

Astfel, Ervin Molnar ajungând deputat nu putea ocupa postul de director general al ANAR pentru simplul fapt că el fusese detașat pe acest post ADI „Aqua Invest” Mureș. Mai mult, din declarația de avere postată pe site-ul Senatului, nu reiese că Ervin Molnar a avut contract de muncă cu ANAR.

Ervin Molnar

Ce contract de muncă a avut Ervin Molnar cu ANAR?

Conform CV-ului Ervin Molnar, înainte de a fi numit prin Ordinul nr.76/21.012020, acesta deținea funcția de director executiv la ADI Aqua Invest Mureș.

Dar, având în vedere Ordinul ministrului MMAP nr.76/21.01.2020 de numire a lui Ervin Molnar în funcția de director general ANAR se suspendă contractul individual de muncă al lui Molnar încheiat cu entitatea la care acesta își desfășura activitatea înainte de numire, respectiv ADI Aqua Invest (respectiv 23.12.2019, conform CV). 

Deoarece Ervin Molnar nu a susținut, cu succes, vreun concurs pentru ocuparea vreunei funcții în ANAR. Ca atare, contractul individual de muncă încheiat între Ervin Molnar și ANAR, dacă există așa ceva, nu putea fi decât un contract de muncă pe durată determinată, adică pe durata valabilității Ordinului MMAP nr.76/21.01.2020. 

Artificiul lui Barna Tanczos pe lângă Codul Muncii

Prin acest artificiu, Barna Tanczos și cei de la ANAR, adică sforarul șef al angajărilor Relu Adam, au încălcat prevederile articolului 49 alin. 5 din Codul muncii, conform căruia: „De fiecare dată când în timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauză de încetare de drept a contractului individual de muncă, cauza de încetare de drept prevalează.

Astfel, prin acest artificiu se poate constata că Barna Tanczos aplică lege după cum îi dictează interesele politice și prin răspunsurile date demonstrează că vrea să scoată basma curată pe Ervin Molnar și să se mușamalizeze tot scandalul angajărilor ilegale de la ANAR. 

1 COMENTARIU

  1. RUSINE BARNA , RUSINE UDMR!!!! mintiti si acoperiti toti golanii politici pe care voi si PNL i-ati pus in functii de conducere sa dea bani la partide ! ati adus si la ANAR toata clientela voastra politica incompetenta la fel ca si PSD, , dar ce este mai grav este ca mentineti in continuare indivizi certati cu legea , care sunt anchetati de DNA pentru abuzuri si hotii, ar trebui sa pleci automat din aceasta functie publica pentru ca ai mintit fara nici o remuscare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...