Exclusiv. Morarii români către Justin Trudeau: Puneți bani și dezvoltați infrastructura spre Constanța

După ce Canada, a doua țară după Rusia cu cea mai numeroasă comunitate de ucraineni, și-a exprimat de mai multe ori intenția de a identifica soluții pentru a ajuta Ucraina să exporte cereale, iată că vine și reacția Asociației Naționale a Industriilor de Morărit și Panificație (ANAMOB): „Puneți bani și dezvoltați infrastructura spre Constanța”.

Prezent recent la Irpin, premierul Canadei, Justin Trudeau, le-a promis ucrainenilor sprijin moral, dar și material. Concret, Trudeau spunea că încearcă să identifice opţiuni privind modul în care să poată fi exportate cerealele depozitate (undeva la 20 milioane de tone), pentru a sprijini securitatea alimentară globală. Să nu uităm totuși, că în Canada trăiesc circa 1,5 milioane de persoane care se declară de origine ucraineană.

Între timp, se pare că s-a găsit și soluția: „Canada este pregătită să trimită nave în România pentru a exporta grâul blocat în Ucraina de invazia rusă”, după cum a declarat ministrul canadian al afacerilor externe, Melanie Joly, după încheierea unei vizite în Germania şi Belgia, unde a participat la reuniunea miniştrilor de externe din G7 şi la o întâlnire bilaterală între Uniunea Europeană şi Canada.

Numai că la cum arată infrastructura din România la acest moment, ca să nu mai vorbim de aglomerația din portul Constanța, s-ar putea ca mai mult să încurcăm decât să-i ajutăm pe ucraineni. În acest context, poate că chiar n-ar fi de ignorat sugestia adresată guvernanților români de către ANAMOB:

„Ar fi foarte bine ca Guvernul României să ia legătura cu Justin Trudeau și să-i zică: aveți o comunitate fantastică de mare în agricultură reprezentată de ucrainenii din Canada, Trebuie să-i ajutați să dezvolte infrastructura. Discutați cu România, puneți banii împreună, Canada și România și făceți o infrastructură de logistică și tranzit spre Constanța. Câștigă și Canada și România”, a declarat pentru Puterea Viorel Marin, președintele ANAMOB.

Între timp, cotaţia la grâu, care este într-o continuă creştere de la debutul războiului din Ucraina, a atingea luni la deschiderea pieţelor europene un nou maxim istoric de 435 de euro pe tonă, după ce India a anunţat că a introdus un embargo cu privire la exporturile de cereale.

Comisia Europeană a prezentat  și ea recent un set de acțiuni menite să ajute Ucraina să își exporte produsele agricole, mai ales că 20 de milioane de tone de cereale trebuie să părăsească țara în mai puțin de trei luni, adică până la noua recoltă.

Citește și Alertă CE: 20 de milioane tone de cereale trebuie să părăsească Ucraina în mai puțin de trei luni

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Cum se fereste Piedone de ”vanatori”

Cum se ferește Piedone de ”vânători”! Cadoul inedit primit de edil

Cristian Popescu Piedone își ține la curent urmăritorii de pe rețelele sociale cu evenimentele din viața sa. Așa s-a întâmplat și astăzi, când a...

Barajul Bicaz, verificat după cutremurul de azi dimineață!

În urma unui cutremur cu magnitudinea de 3.3, care a avut loc în această dimineață în județul Neamț, autoritățile au demarat verificări în zona...