EXCLUSIV Politicienii cer boicotarea companiilor rusești din România. Dar cu zecile de mii de agajați români ce se va întâmpla?

Publicat: 03 mart. 2022, 08:00, de Puterea.ro, în Business , ? cititori
EXCLUSIV Politicienii cer boicotarea companiilor rusești din România. Dar cu zecile de mii de agajați români ce se va întâmpla?
Sursa foto: Pixabay.com

Fostul premier Florin Cîțu a ieșit, zilele trecute, la rampă, cerând boicotarea și sancționarea tuturor companiilor cu capital rusesc din România. Autoritățile au început controalele și dau amenzi pe bandă rulantă. Dacă firmele rusești se vor închide, ce se va întâmpla cu zecile de mii de angajați români care muncesc în cadrul lor?

“Trebuie neapărat să punem sancțiuni și să implementăm sancțiunile care au fost impuse la nivel european pentru toate companiile care au legătură cu Rusia. În România, din ce știu eu, sunt în jur de șase companii cu acționari legați de Rusia, legați de oligarhi din jurul lui Putin și, aici, vă dați seama că acestea o să fie costuri pentru economie și de aceea ar fi fost bine să fie o economie mai puternică”, a precizat Florin Cîțu, într-un interviu acordat RFI.

Președintele PNL, Florin Cîțu, susține că este necesar ca Guvernul și Ministerul de Finanțe, pe care chiar el l-a condus până anul trecut, să facă o analiză urgentă a celor peste 600 de companii cu acționariat rusesc din România.

Autoritățile au ascultat sfaturile venite de la politicieni și au început controalele. Companiile cu capital rusesc sunt luate la verificat “la sânge”, iar multe dintre ele riscă să se închidă în curând.

În cele 600 de firme cu capital rusesc muncesc peste 10.000 de români. Doar la Lukoil lucrează în jur de 1.600 de angajați România. De asemenea, doar în orașul Slatina, peste 3.000 de oameni muncesc la companii precum Alro, TMK Artrom Slatina sau Vimetco Slatina,  care au la bază oameni de afaceri din Rusia.

Liderii de sindicat spun că politicienii nu s-au gândit nicio clipă la ce se va întâmpla cu angajații români de la firmele rusești.

Dragoș Frumosu: Vor trimite zeci de mii de oameni acasă fără vina lor

Dragoș Frumosu, unul dintre cei mai vehemenți lideri de sindicat din România, președintele Sindalimenta, consideră că aceste controale venite peste noapte asupra companiilor rusești trebuiau făcute și până acum. Nu e normal ca un președinte de partid să ceară Guvernului să ia o decizie atât de radicală. Ok, să-i controleze. Dar el a fost ministru de Finanțe până de curând. El acum îi cere ministrului de Finanțe să ia atitudine. Dar până acum el ce a păzit? Politicienii de ce nu au sancționat companiile rusești și până acum, dacă erau în neregulă? Sau până acum au trăt cu frica ambasadorului Rusiei la București și acum au prins, brusc, curaj?”, a declarat, pentru Puterea.ro, Dragoș Frumosu.

Liderul de sindicat consideră că zeci de mii de oameni își pot pierde locurile de muncă. “Sunt lucruri forțate. Acestea sunt măsuri luate cu patimă, care vor avea repercursiuni asupra întregii țări. Nu ai cum să trimiți zeci de mii de oameni acasă fără vina lor”, a punctat Dragoș Frumosu.

Președinte Solidaritatea Alro: Nu are nimeni ce să le facă la ruși. Sunt prea tari

La rândul său, Ioan Ion, președintele Sindicatului Solidaritatea Alro, pare puțin mai optimist decât Frumosu. El crede că patronii de la Alro Slatina sunt oameni de afaceri foarte puternici și nimeni nu le poate face absolut nimic. “Alro are nevoie de acești angajați. Prețul la aluminiu este foarte mare și se vinde în toată lumea. Sper ca muncitorii să nu fie afectați. Nu are nimeni ce să le facă rușilor”, a declarat, pentru Puterea.ro,  Ioan Ion, președintele Sindicatului Solidaritatea Alro.

Președinte Sindicat Metarom: La Alro s-au închis deja câteva secții

Dănuț Onică, președintele Sindicatului Metarom, spune că la Alro Slatina muncesc 2.400 de români și că au fost concediați până acum 300 de angajați cu contracte de muncă pe perioadă determinate. “Ei oricum au închis deja câteva secții pentru că duc lipsă de energie electrică. Pur și simplu nu găsesc curent pe piață. Și așa situația este foarte grea, o vor înrăutăți și mai mult”, a declarat, pentru Puterea.ro, Dănuț, președintele Sindicatului Metarom.

ANPC a amendat cu peste două milioane de lei Lukoil, Gazprom și Berezka

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au continuat marţi controalele la 55 de benzinării Lukoil şi magazinele aferente acestora din 22 de judeţe, fiind aplicate 56 de amenzi contravenţionale în valoare totală de aproximativ 600.000 lei şi 29 de avertismente.

Totodată, luni, comisarii ANPC au dat 104 amenzi contravenţionale în valoare de 1,4 milioane de lei operatorilor economici care deţin benzinăriile Lukoil şi Gazprom, precum şi lanţul de magazine Berezka.

De asemenea, au fost oprite definitiv de la comercializare produse în valoare totală de peste 16.000 lei, iar pentru 12 puncte de lucru comisarii au decis oprirea temporară a prestării serviciului şi încetarea practicilor comerciale incorecte, potrivit unui comunicat al ANPC.

Controalele ANPC au fost efectuate marţi la benzinăriile Lukoil din judeţele Neamţ, Argeş, Buzău, Gorj, Olt, Maramureş, Brăila, Sibiu, Covasna, Mureş, Prahova, Giurgiu, Bistriţa Năsăud, Satu Mare, Sălaj, Bihor, Cluj, Hunedoara, Timiş, Tulcea, Vrancea şi Galaţi.

Care sunt cele mai importante companii rusești în România

Printre cele mai importante companii rusești care activează în România, se numără Lukoil, unul dintre cei mai importanți jucători din piața petrolieră din România.

O altă companie rusească este Alro Slatina, care, chiar dacă are sediul central la Amsterdam, este deținută de miliardarul rus Vitali Matsitski.

Tot la Slatina este și compania TMK Artrom Slatina, specializată în producția de țevi din oțel fără sudură, este o companie controlată de miliardarul rus Dimitri Pumpianski. Aceasta avea în 2020 peste 1 miliard de lei cifră de afaceri și 1.444 de angajați în România.

Tot din domeniul petrolier este și NIS Petrol, filiala locală a grupului petrolier sârbesc NIS A.D. Novi Sad, dar controlat de rușii de la Gazprom. Gazpromneft Marine Bunker LLC este companie membră a grupului rus Gazprom Neft care deține peste 56% din acțiunile NIS, iar aproape 30% aparțin statului sârb. Începând cu 2020, Guvernul Federației Ruse controla peste 50% din acțiunile companiei de gaze Gazprom, potrivit datelor Statista.

Alte companii rusești cunoscute sunt Cerva Group, XM Textiles sau Standart Park România. Lista cu companiile rusești care activează în România o găsiți AICI.