Exclusiv: Scandal în avocatură, în urma examenului de definitivat

Publicat: 18 nov. 2020, 07:24, de Cezar Amariei, în ACTUALITATE , ? cititori
Exclusiv: Scandal în avocatură, în urma examenului de definitivat
Justitie

Câteva sute de avocați din întreaga țară au semnat o petiție prin care contestă organizarea examenului de definitivat în avocatură. O cincime dintre întrebări oferite spre soluționare nu aveau niciun fel de variantă de răspuns, motiv pentru care puțini au reușit să îndeplinească baremul. Forțați de amploarea protestului, ce a avut loc inclusiv la nivel de instanțe, organizatorii au cedat.

Duminică, 15 noiembrie, a avut loc examenul de definitivat în profesia de avocat pentru stagiarii cu doi ani vechime. În toate cele patru grile de concurs, 9 din cele 50 de întrebări nu aveau niciun fel de variantă de răspuns corectă, fapt ce a indus în eroare candidații.

În urma afișării rezultatelor, foarte mulți dintre cei 674 de aspiranți la definitivat din întreaga țară nu au reușit să atingă baremul minim necesar, fiind declarați respinși. A urmat o petiție de anulare a celor nouă întrebări, inițiată de Cristian Călin Gîndac, avocat stagiar în Baroul Cluj, și semnată de peste 400 de stagiari și câțiva avocați definitivi – maeștrii învățăceilor. Pe internet, petiția a strâns 1.100 de adeziuni.

„Vă solicităm în mod respectuos, ca în limitele competenței ce revine fiecăreia dintre dumneavoastră, potrivit legii, să procedați într-un termen cât mai scurt, la modificarea baremului la proba scrisă a examenului de absolvire a I.N.P.P.A. – din ziua de duminică, 15 noiembrie 2020. Să dispuneți anularea tuturor întrebărilor care nu au avut niciun răspuns corect, cu consecința acordării punctajului tuturor candidaților pentru fiecare dintre acestea”, se arată în petiția inițiată pe 16 noiembrie. Documentul oferea nu mai puțin de 24 de argumente juridice sau organizatorice.

În fața acestui val de proteste, cumulat cu nemulțumirile exprimate public luni și marți, la nivel de instanțe, reprezentanții Uniunii Naționale a Barourilor din România au cedat.

Marți seară au transmis un comunicat de presă prin care anunță că întrebările fără vreun răspuns corect nu vor mai fi luate în considerare.

„Comisia Permanentă a UNBR a apreciat că obiectivul principal al examenului este de a analiza cunoștințele reale ale candidaților, astfel încât,  în spiritul echilibrului și al predictibilității, se impune remedierea acestei situații, prin invalidarea celor nouă întrebări, cu consecința acordării tuturor candidaților un punct la aceste întrebări”, se arată în comunicatul UNBR.