EXCLUSIV. Scandal monstru pentru controlul a 50.000.000 euro: Omul lui Gheară se bate cu cel al lui Ponta și Voiculescu pentru banii de promovare a turismului

Publicat: 14 dec. 2020, 13:39, de Ion Teleanu, în ACTUALITATE , ? cititori
EXCLUSIV. Scandal monstru pentru controlul a 50.000.000 euro: Omul lui Gheară se bate cu cel al lui Ponta și Voiculescu pentru banii de promovare a turismului
Nicu Gheara si Dragos Anastasiu

În guvernul Orban turismul nu a contat, fiind a cincea roată la căruța Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (MEEMA) condus de Virgil Popescu.

Acum, precum ciupercile după ploaie, când se încearcă formarea unui nou guvern, au apărut din spuma epidemiei de coronavirus, trei tabere, din care două extrem de vocale, care vor să se reînființeze Ministerul Turismului.

Cei trei crai și mirajul milioanelor de euro

Adevărata miză pentru care se agită așa zișii salvatori ai turismului, nu este salvarea acestui sector economic și a celor circa 15-20.000 de firme aflate în pragul falimentului, ci controlul a circa 50.000.000 de euro care vor fi destinați anual pentru promovarea turismului românesc.

Primul care s-a trezit că vrea un minister al turismului este controversatul președinte al Consiliul Naţional al Întreprinderior Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu. Acesta susținut din umbră de către secretarul de stat din MEEMA, Liviu Rogojinaru, solicită decidenţilor politici să ţină seama de cerinţele antreprenorilor şi să înfiinţeze un Minister al Antreprenoriatului, Turismului şi Digitalizării în cadrul noii arhitecturi guvernamentale.

Jianu și Rogojinaru vor ca una dintre măsurile de sprijinire a turismului să fie aceea a unui „Buget de promovare multianual al României ca destinaţie turistică, de la minimum 50 milioane de euro pe an, pentru a putea susţine campanii de promovare multianuale pe pieţele externe”.

Un alt susținător al reînființării unui minister al Turismului este controversatul om de afaceri Dragoș Anastasiu. Acum, el, prin noua sa găselniță de imagine denumită #RePatriot, „o comunitate constituită ca o platformă de inspirație, consiliere și informație care își propune să faciliteze accesul românilor din străinătate la oportunitățile din țară”, vrea să se înființeze un minister al Turismului și IMM-urilor.

Cam pe aceeași lungime de undă cu Jianu și Anastasiu a rezonat de curând și președintele Federației Asociațiilor de Promovare Turistică din Romania (FAPT), Mihai Jurca, care a atras atenția, printr-un comunicat de presă, asupra importanței creării unei instituții guvernamentale dedicate pentru turism.

Când pui carul înaintea boilor…

Potrivit informațiilor noastre din domeniul turismului și al mediului de afaceri, bătălia pentru reînfințarea unei entități destinate turismului se dă pentru controlul fondurilor europene destinate promovării turismului din țara noastră.  De fapt, este și o luptă pentru controlul acestor fonduri între taberele care reprezintă și promovează capitalul românesc și cele care au susținere externă. Numai că din această luptă, cel mai șifonat va ieși turismul românesc.

De ce? Foarte simplu. Pentru că sub masca reînființării unui minister al turismului, indiferent sub orice titulatură, se ascunde doar controlul fondurilor de promovare! La ora actuală, turismul românesc este în pragul colapsului și 15-20.000 de firme sunt pe marginea prăpastiei. Tu, Jianu, Anastasiu și gașca veselă din jurul lor, vrei acum să promovezi turismul în loc să încerci să-i ajuți pe cei aflați în dificultate? Este ca și cum eu aș vrea să vând un hotel fără curent și apă, dar ca fiind operațional la patru sau cinci stele.

Mai întâi aduc hotelul la un standard de patru-cinci stele și după aceea încerc să-l vând. Așa se cam întâmplă acum cu acești „salvatori” ai ministrului Turismului, adică pun carul înaintea boilor!

Săgețile omului lui Gheară

Cel mai vocal susținător al reînființării Ministerului Turismului este controversatul afacerist Dragoș Anastasiu, cel care a încasat cea mai mare amendă din turismul românesc, circa 1.100.000 de euro, din partea Consiliului Concurenței pentru practici neconcurențiale. Practic, Anastasiu vrea să-i convingă pe cei de USR-PLUS să preia noul minister al Turismului și IMM-urilor.

De fapt, el vrea să controleze acest nou minister prin intermediul partenerei sale de viață, Hildegard Brandl, și a amicului său Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR). Însă, ceea ce nu știu sau au uitat cei de la PNL și USR-PLUS este faptul că Anastasiu a fost cel care în 2016 a copiat programul de guvernare al PSD pe turism și l-a servit celor de la PNL care, s-au făcut de râs promovându-l ca fiind al liberalilor.

Tot Dragoș Anastasiu este cel a blocat Legea Turismului și s-a opus înființării OMD-urilor. Mai mult, Dragoș Anastasiu a vrut să candideze la alegerile parlamentare din 2016, dar când au aflat liberalii cam ce are acesta în CV au renunțat imediat la candidatura lui.

În schimb, a candidat pe lista PNL București pentru Senat, partenera sa Hildegard Brandl, dar fără succes. Atât liberalii, dar și cei de la USR-PLUS, nu trebuie să uite faptul că Dragoș Anastasiu este unul dintre apropiații controversatului om de afaceri, Nicu Gheară (vezi FOTO).  

Jianu și cele două descălecări ministeriale

Marele susținător al alocării a 50.000.000 de euro pentru promovarea turismului este președintele Consiliului Naţional al Întreprinderior Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu. Acesta a devenit mare specialist în turism și IMM-uri  după două experiențe ministeriale lamentabile.

Prima în cabinetul Ponta, adică din martie până în decembrie 2014, când a fost ministru pentru IMM-uri, mediul de afaceri și turism. Atunci Victor Ponta a fost obligat să-l demită pe Jianu pentru aspecte mai puțin cunoscute publicului, deși erau și sunt în relații foarte bune.

A doua descălecare ministerială a lui Jianu a fost scurtă, din ianuarie 2017, când a fost ministru pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat, până la 2 februarie 2017, când a demisionat din cabinetul Grindeanu din anumite motive dar și de apropiere de Victor Ponta. Dar, PUTEREA va trece în revistă câteva din „marile performanțe” ale lui Florin Jianu.

Iohannis, somat de Jianu să-l pună premier pe Dragnea

A doua zi după alegerile din 12 decembrie 2016, Florin Jianu, cu un tupeu ieșit din comun și ca să se dea bine cu PSD dar mai ales să intre în grațiile lui Liviu Dragnea, îl soma în scris pe președintele Klaus Iohannis să urgenteze „desemnarea domnului Liviu Dragnea, președinte al Partidului Social Democrat în funcția de prim-ministru ar asigura inclusiv funcționarea optimă și eficace a guvernării, precum și suportul Parlamentului pentru adoptarea legilor necesare bunului mers al economiei”.

Dar Florin Jianu uita că s-a opus în acel an 2016, prin diverse tertipuri și aranjamente regizate împreună cu Dragos Anastasiu și vicepremierul Costin Borc, introducerii impozitului specific în turism, care a fost una dintre prioritățile legislative ale PSD. De fapt, Jianu și Anastasiu, nu voiau atunci decât să înființeze ORT și să controleze fondurile de promovare turistică ale României.

Business-urile off-shore-uri din Cipru ale lui Jianu

Poate ca acum n-ar fi rău ca liderii PNL, PSD, USR-PLUS să-și amintească de ce a fost Florin Jianu demis în 2014 de către Victor Ponta. Presa a semnalat la acea vreme că între ministrul susţinut de PC, partidul înființat și controlat atunci de mogulul Dan „Felix” Voiculescu, pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism, Florin – Nicolae Jianu, şi familia primarului PDL al municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, zis Pinalti, arestat și condamnat pentru fapte de corupţie în dosarul Microsoft, a existat o relaţie de afaceri mai puţin cunoscută.

Membrii familiilor Jianu şi Pinalti au derulat împreună, în anii trecuţi, mai multe business-uri foarte interesante prin off-shore-uri din Cipru. Mai exact este vorba despre Lavinia Mirabela Borcoş, căsătorită cu ministrul Florin Jianu şi Gabriel Ştefan, fiul primarului Gheorghe Ştefan. Lavinia Jianu a fost asociată în firma de consultanţă pentru afaceri şi management „Fast Accessing Solutions” SRL, din Bucureşti, cu două off-shore-uri cu aceeaşi adresă din Cipru: „Hammered Holdings Limited” şi „Tainz Holdings Limited”, înfiinţate la două zile distanţă unul de celălalt, în mai 2009, şi reprezentate de Ionuţ Dragoş Măstăcăneanu, tot de 33 de ani, din Piatra Neamţ.

Trebuie precizat că Ionuţ Dragoş Măstăcăneanu era la acea vreme partenerul de afaceri şi interpusul fraţilor Gabriel şi Giorgiana Ştefan (copiii lui Gheorghe Ştefan- Pinalti) în toate afacerile acestora. Mai mult, Gabriel Ştefan apare, oficial ca asociat la „Hammered Holdings Limited” şi „Tainz Holdings Limited” în cadrul firmei de consultanţă în management şi afaceri „Stone Real Construct” SRL. Tot de consultanţă se ocupă şi firma Laviniei Jianu, sus-menţionată „Fast Accessing Solutions”, unde, pe lângă cele două off-shore-uri ale lui Gabriel Ştefan, mai apare că asociată şi Oana Mihaela Bâra, culmea, de aceeaşi vârstă cu soţia lui Jianu, adică 33 de ani, şi născută tot în Piatră Neamţ, dar domiciliată în Bucureşti.

Oana Mihaela Bâra şi Mihaela Jianu sunt nu numai partenere de afaceri, ci şi bune prietene şi colege de muncă, ambele fiind atunci coordonatoare de proiecte europene în Consiliul Naţional al Intreprinderilor Mici şi Mijlocii din România (CNIMMR), entitate aflată în subordinea soţului Florin Jianu, ministru pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism. Surprinzător, firma soţiei ministrului Florin Jianu şi a lui Gabriel Ştefan- „Fast Accessing Solutions” Bucureşti, a fost dizolvată şi lichidată brusc, la cererea asociaţilor, pe 3 aprilie 2013, deşi avea activitate şi înregistra chiar şi profit. Dacă ţinem cont de implicarea lui Gheorghe Ştefan în dosarul Microsoft şi de şpăgile de milioane de euro vehiculate în acest caz de corupţie, această lichidare bruscă a firmei controlate de Lavinia Mirabela Jianu şi Gabriel Ştefan ridică multe întrebări, fără răspuns deocamdată.