Experții verifică arborii de cafea din Brazilia, distruși de secetă. Se anunță o criză acută de cafea

Publicat: 13 dec. 2021, 18:00, de Otilia Caloian, în Business , ? cititori
Experții verifică arborii de cafea din Brazilia, distruși de secetă. Se anunță o criză acută de cafea

Experţii care lucrează pentru marile firme de trading au început să bată drumurile de ţară din Brazilia pentru a verifica stadiul în care se află arborii de cafea și să-și poată face o idee despre cum va arăta recolta de anul viitor.

Anul acesta a fost unul dificil pentru culturile de cafea din Brazilia, cel mai mare producător mondial. Preţurile au crescut după ce seceta, şi ulterior îngheţul, a distrus până la 20% din arborii de cafea, afectând producţia viitoare. Până acum cei care au analizat stadiul culturilor au venit cu estimări care variază foarte mult cu privire la recolta din 2022.

În aceste condiţii, experţii aflaţi pe teren speră să afle adevărul începând de acum şi până la finele lunii ianuarie, perioada optimă pentru a face evaluări cu privire la situaţia culturilor. Experții verifică toate culturile de cafea din statul brazilian Minas Gerais, centrul producţiei de cafea din Brazilia, pentru a verifica perspectivele pentru recolta din 2022, tocmai într-un moment în care preţurile se apropie de maximumul ultimilor zece ani, transmite Reuters.

Arborii de cafea sunt deocamdată înfloriți

„Ploile care au urmat după îngheţ şi secetă au produs o înflorire frumoasă dar acum trebuie să vedem câte din aceste flori vor deveni fructe”, spune Ryan Delany, analist şef la firma americană Coffee Trading Academy LLC.

La bursa ICE, cotaţiile futures la cafeaua arabica au crescut cu peste 90% în acest an, ceea de i-a determinat pe fermierii din Brazilia, Columbia şi alte ţări să se declare în „default” (incapacitate de a-şi îndeplini obligaţiile contractuale nr.), în încercarea de a revinde cafeaua la preţurile actuale, care sunt mai mari.

Mulți prevăd o recoltă extrem de mică pentru la anul

Analiştii Judy Ganes şi Shawn Hackett, care recent au vizitat Brazilia, estimează că producţia de cafea arabica din acest an va fi de aproximativ 36 milioane de saci, una dintre cele mai mici prognoze de pe piaţă. Ganes estimează că arborii de cafea au fost afectaţi de secetă şi îngheţ astfel că producţia totală de cafea a Braziliei (inclusiv varianta mai ieftină robusta) va fi de aproximativ 55 milioane de saci, cu mult sub recordul de aproximativ 70 milioane de saci înregistrat în 2020.

În schimb, alţi analişti sunt mai optimişti. De exemplu, analiştii de la banca olandeză Rabobank, specializată în finanţarea pentru agricultură, se aşteaptă la o recoltă de 66,5 milioane de saci, nu departe de recordul din 2020, adăugând că o astfel de producţie ar genera un surplus global de trei milioane de saci şi ar duce la scăderea preţurilor sub 2 dolari pe livră în 2022. De asemenea, traderul american Cardiff Coffee se aşteaptă la o producţie de 63,1 milioane de saci.

Vremea nefavorabilă și constrângerile legate de aprovizionarea la nivel mondial au făcut ca prețul cafelei să atingă cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani, iar tendința de creștere va continua până în 2023,

Otilia Caloian și-a început cariera jurnalistică la începutul anilor 2.000. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Facultatea de Finanțe-Bănci. Este specializată în jurnalismul economic și de ... vezi toate articolele