Extrădarea lui Puiu Popoviciu în România, respinsă definitiv de Înalta Curte de Justiţie a Marii Britanii

Extrădarea lui Puiu Popoviciu în România a fost respinsă definitiv de Înalta Curte de Justiţie a Marii Britanii.

Instanța spune că Popoviciu nu a avut parte de un proces corect în România.

Omul de afaceri Puiu Popoviciu a câştigat apelul înaintat Înaltei Curţi de Justiţie a Marii Britanii împotriva extrădării sale către România.

Decizia instanței este definitivă

În data de 2 august 2017, omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu a primit în România o condamnare de 7 ani de închisoare în dosarul „Ferma Băneasa”.

Acesta este acuzat de fapte de corupţie în legătură cu asocierea firmei sale, SC Băneasa Investments SA, cu Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Capitală, pentru un teren de 224 de hectare,

Conform Agerpres, după ce s-a pronunțat sentința, Gabriel Puiu Popoviciu a fost identificat în Regatul Unit. Instanța britanică dispus ca Popoviciu să fie predat autorităților române la data de 12 iulie 2019.

Popoviciu a formulat apel, pe care acum l-a câştigat. Potrivit motivării Înaltei Curţi de Justiţie a Marii Britanii, Popoviciu nu a fost judecat de un tribunal imparţial şi a ”suferit o negare completă” a drepturilor sale la un proces corect, aşa cum sunt ele protejate prin articolul 6 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.

Conform instanței britanice, executarea unei pedepse cu închisoarea în urma unei condamnări abuzive ar fi ”arbitrară” şi în consecinţă extrădarea sa ar reprezenta o ”negare flagrantă” a dreptului său la libertate, protejat de articolul 5 al aceleiaşi convenţii europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...