FACIAS: Cine răspunde pentru amenzile de milioane de euro primite de România pentru neimplementarea Directivelor UE?

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) i-a cerut premierului Nicolae Ciucă, într-o scrisoare deschisă, informații despre ce face guvernul pentru a se asigura că sunt respectate termenele pentru implementarea Directivelor UE.

Solicitarea vine în condițiile în care România suferă grav la acest capitol, iar întârzierile sunt plătite cu amenzi de milioane de euro.

„România riscă să plătească amenzi de milioane de euro, iar presiunea pe bugetul de stat este deja foarte mare. Cu titlu de exemplu, România a fost sancționată cu amendă în valoare de 3.000.000 de euro pentru neimplementarea în termen a directivei UE privind spălarea banilor.

Luând în considerare că de la aderarea la UE, România a avut 659 de proceduri de infringement împotriva sa, la care se adaugă alte 83 de proceduri în curs, riscul pronunțării unor decizii similare în viitor este unul real”, spune FACIAS.

Pentru a evita astfel de situații în viitor, FACIAS a propus adoptarea unor proceduri prin care cei responsabili de neimplementare directivelor să poată fi sancționați.

„Domnule prim-ministru, care sunt măsurile adoptate de guvern pentru coordonarea instituțiilor și autorităților naționale responsabile în a transpune cu celeritate și aplica corect dreptul european?

Ce măsuri a luat guvernul pentru sancționarea celor care nu își îndeplinesc sarcinile în materia implementării directivelor europene în dreptul intern, pentru a evita situațiile absurde în care România riscă să plătească amenzi de sute de milioane de euro?

Nu în ultimul rând, cine răspunde pentru sancțiunea aplicată României în cuantum de 3 milioane de euro pentru netranspunerea Directivei 2015/8491 privind utilizarea sistemului financiar al Uniunii Europene în scopul spălării banilor și al finanțării terorismului? De unde vor fi acoperite milioanele de euro plătite de la bugetul de stat?”, mai spune FACIAS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

Corupție și afaceri de tip cartel la ANSVSA. Păle ar fi...

Ies la iveală cazuri grave de corupție din rândurile doctorilor veterinari. Dănuț Păle, Subsecretarul de Stat din ANSVSA, ar fi cerut scoaterea de pe...