Fără gaze! Scenariu sumbru pentru iarna 2021-2022:”Circa 40% dintre consumatorii români vor rămâne fără gaze”

Publicat: 23 sept. 2021, 15:15, de Mihaela Verdes, în ESENȚIAL , ? cititori
Fără gaze! Scenariu sumbru pentru iarna 2021-2022:

Facturile mari la gaze naturale si electricitate au creat panică în toată țara. Însă „nu prețurile mari vor fi cele mai mari probleme ale României, ci lipsa gazelor”, a anunțat Asociația Energia Inteligentă, într-un raport. Aproape 40% dintre consumatorii români vor rămâne fără gaze, în scenariul pesimist, susține raportul.

Depozitele de înmagazinare a gazelor naturale „se găsesc la un nivel de 58%, cu 30 de zile înainte de închiderea ciclului de injecție (la 31 august 2021). Anul trecut, în această perioadă, depozitele de gaze erau pline în proporție de 90%”, explică președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță.

Cert este că iarna viitoare, nu prețurile mari la gaze vor fi cele mai mari probleme ale României, ci lipsa efectivă a gazelor”, a subliniat el.

Presiunea pe gazele din depozite va crea deficiențe mari pe piață

Situația prezentă a pieței de gaze din România, probabil va pune o presiune puternică pe gazele din depozitele de înmagazinare. Tendințele vor fi ca la începutul perioadei reci să se extragă cantități importante de gaze.

Va scădea volumul de gaze din depozite, fapt care va crea deficiențe mari pe piață. În special în cele mai reci luni ale anului (ianuarie/februarie)”.

Conform datelor TRANSGAZ, la vârf de consum, în România se consumă în iernile blânde peste 710 GWh/zi (67 mil mc/zi). Și se poate ajunge la 797 GWH/zi (76 mil mc/zi) în ierni cu temperaturi foarte scăzute și perioade lungi de timp.

Maximum de consum la gaze, sursa Transgaz
Maximum de consum la gaze, sursa Transgaz

Necesarul de import nu poate fi asigurat de cele 3 puncte prin care gazele intră în România

Studiul realizat de Asociația Energia Inteligentă arată că, în februarie 2022, nevoia de import poate atinge cca. 39 mil mc/zi.

Un nivel al importului de gaze de 38 mil mc/zi nu poate fi asigurat prin cele 3 puncte prin care gazele din import intră în România. Însumate, cele 3 au o capacitate tehnică de doar 40,89 mil mc/zi, arată raportul.

În scenariul optimist, asigurarea cu gaze a consumatorilor ar fi la limită

Dacă vor fi temperaturi scăzute mai mult de 14 zile, la nivelul capacității tehnice maxime, asigurarea cu gaze a tuturor consumatorilor ar fi la limită. Asta, cu importante dezechilibre orare sau probleme în alimentarea cu gaze a anumitor zone din țară.

Scenariul optimist
Scenariul optimist

Scenariul pesimist: 40%dintre consumatori vor rămâne fără gaze

„Din septembrie 2021, gazele naturale din Federația Rusă vor ajunge în Ungaria prin Bulgaria și Serbia. Asta odată cu finalizarea conductei de transport gaze BalkanStream. Astfel, în România nu mai intră gaze rusești pe la Negru Vodă”, avertizează Chisăliță.

Odată cu finalizarea BalkanStream, România va avea acces la gazele rusești doar via Ungaria, cu prețuri foarte mari.

În iarna 2021/2022, la temperaturi scăzute (adică vârf de consum), aproape 40% dintre consumatorii români de gaze vor rămâne fără gaze, în acest scenariu”, concluzionează raportul AEI.

Scenariul pesimist
Scenariul pesimist