Cum l-a lăsat statul fără pensie pe Nicu Covaci, la 75 de ani: „Sunt umilit”

Nicu Covaci a rămas fără pensie, la 75 de ani, motivul fiind unul care a stârnit revoltă printre fanii artistului. Fondatorul şi liderul formaţiei Phoenix a fost înștiințat de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor că nu are dreptul la pensie pentru că nu are atestat de compozitor.

În urmă cu trei luni, Nicu Covaci dezvăluia că este nevoit să susțină un examen la Uniunea Compozitorilor pentru a primi atestat de compozitor și, deci, pensie. N-a reușit să treacă acel examen și, prin urmare, adio pensie.

Eu nu am o pensie, deși am adus țării acesteia milioane. Sunt umilit, trebuie să mă duc zilele astea la Uniunea Compozitorilor, să dau examen de compozitor. După 50 de ani în care am compus atâtea piese și au încasat bani de pe urma lor, mi-au dat și mie o mică părticică, este drept. Dar ei nu-și pun întrebarea că atâta timp au încasat niște bani de a mine, pe piese compuse de mine, iar acum vor să mă pună să demonstrez că sunt compozitor. Nu este nimic, o să mă duc să dau examen, poate o să pic” declara artistul la Realitatea în decembrie 2022.

Nicu Covaci nu a trecut examenul la UCMR și a pierdut pensia

Pe data de 13 martie, Nicu Covaci a primit decizia UCMR, semnată de vicepreşedintele Nicolae Gheorghiță, conform căreia nu a fost admis ca membru al instituţiei din cauza nepromovării examenului de admitere.

„Stimate domnule Nicolae Covaci,

Vă informăm prin prezenta că Biroul Secției de muzică jazz/pop al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România s-a întrunit în ședință și a analizat lucrarea scrisă pe care ați susținut-o în cadrul probei de examen profesional, solicitat prin regulament candidaților care nu au studii superioare de specialitate. Lucrarea realizată de Dvs. a fost evaluată cu media 7,60, ceea ce o plasează sub media de promovare (8,00), conform Regulamentului privitor la admiterea în UCMR.

În conformitate cu Statutul și Regulamentele UCMR, Biroul executiv a dispus informarea Dvs. cu privire la neadmiterea solicitării de a fi primit ca membru al UCMR.

Nicolae Gheorghiță

Vicepreședinte UCMR”, se arată în documentul primit de Nicu Covaci.

Mircea Radu a luat foc când a auzit ce i s-a întâmplat lui Nicu Covaci

„Lui Nicu Covaci i s-a refuzat solicitarea de a fi primit ca membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. (Cum?…)Da, cum cum se-aude: Nicu Covaci a dat un examen la muzică (!), a susținut o lucrare în fața unei comisii iar oamenii de-acolo au hotărât că nu le sună bine, că nu e ce trebuie. Și l-au respins…

Deci omul care a fost în spatele unor albume fără moarte (Mugur de Fluier, Cantafabule, Cei ce ne-au dat nume, ca să le numesc doar pe-astea) pur și simplu nu e suficient de bun pentru UCMR.

Umilința la care a fost supus Nicu Covaci, o simt și eu. Pentru că Phoenix este pentru Romania ce e Beatles pentru Regatul Unit. Nu că Phoenix au fost primii (că n-au fost) ci că de la ei s-a înțeles că se poate și altfel. Păr lung, nonconformism, tradiții, naționalism, atitudine, curaj, pe toate le-au avut acești creatori. Trupa nu mai există demult, spiritul s-a diluat, ei s-au risipit. A rămas ceva mai presus: muzica Phoenix. Iar Nicu Covaci a fost motorul acelei trupe.

Dacă azi aș mai lucra în televiziune și l-aș intervieva pe acest mare artist, n-aș deschide cu ‘Cum te afectează?’, și nici ‘Cine erau cei din comisia care ți-au judecat lucrarea?’… L-aș întreba: ‘Ce ai căutat tu acolo, Nicu Covaci?’”, a scris Mircea Radu pe Facebook.

foto: Antena 3

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine a participat la petrecerea clanului Bădălău de Paște

Petrecere pe lux și opulență la salonul de fițe Monato din Bolintin Vale. Chiar dacă unora le bate pușcăria la ușă, membrii clanului Bădălău...

Avem tricolorul pe etichetă, ce mai contează ce înghițim? Dublul standard,...

Ultima găselniță a politicienilor de la PSD este să-i oblige pe comercianții care vând produse provenite din materii prime românești să se asigure că...