Fermierii români se pregătesc de proteste la Bruxelles. Haos în Franța

Publicat: 30 ian. 2024, 10:33, de Viorela Pitulice, în ESENȚIAL , ? cititori
Fermierii români se pregătesc de proteste la Bruxelles. Haos în Franța

Nemulțumirea fermierilor din UE crește de la o zi la alta, iar protestele se extind în tot mai multe țări. În scurt timp, va fi organizată o manifestație de protest în fața sediului Comisiei Europene, dacă autoritățile de la Bruxelles nu țin cont de revendicările fermierilor.

Ionel Arion, președintele federației Pro Agro, membră a Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare (AAC), spune că, astăzi, reprezentanți pentru fermierii din mai multe state care fac parte din COPA-COGECA urmează să decidă care vor fi acțiunile comune din zilele următoare și când vor fi organizate concret.

„Urmează să decidem ziua si momentul când ne vom deplasa la Bruxelles în fața sediului Comisei Europene…vom organiza o manifestație de protest in fața Comisiei, dacă nu se trezește în al 13-lea ceas să ia decizia necesară”, a declarat Ionel Arion la un post tv, marți dimineața.

Ionel Arion a mai precizat că, săptămâna trecută, fermierii români, dar și din alte țări au înaintat CE o serie de derogări, refuzate, însă, de oficialii de la Bruxelles.

În mare acestea s-au referit la derogările de la standardele de mediu care vizează rotația culturilor – GAEC 7 și condiția de a lăsa 4% din suprafața fermei nelucrată – GAEC 8, reglementări impuse în cadrul noii politici verzi a UE (Green Deal) și cu care fermierii din mai multe țări nu sunt de acord.

Fermierii francezi și asediul Parisului

Proteste au loc nu doar în România, ci și în Germania, Polonia sau Franța, unde fermierii au anunțat că vor trece la asediul Parisului. De altfel, la acest moment, Capitala Franței este înconjurată de tractoare, fiind blocate principalele căi de intrare în oraș. De asemenea, sunt blocate autostrăzi la nivelul întregii țări, iar guvernul se pregătește să anunțe de urgență o serie de măsuri, sub presiunea agricultorilor.

Principala problemă a fermierilor este legată de suprafeţele care trebuie lăsate necultivate conform noilor reglementări privind biodiversitatea, adoptate anul trecut, decizie care a stârnit nemulțumire și în România.

Legea adoptată de Parlamentul European pentru refacerea ecosistemelor naturale degradate a fost puternic contestată de agricultori. Actul normativ prevede că ţările membre ale UE trebuie să ia până în 2030 măsuri pentru renaturarea a circa 20% din teritoriile lor, în condiţiile în care 81% din habitatele naturale din Europa sunt clasificate ca deficitare.

Fermierii din Franța cer ca revendicările lor să fie rezolvate foarte repede, ceea ce a pus în alertă autoritățile. În acest context, Franţa solicită modificarea legislaţiei de mediu a Uniunii Europene chiar săptămâna aceasta, pentru a pune capăt protestelor agricultorilor (circa 10.000 de fermieri cu 5.000 de tractoare blochează Franța, acum) care ameninţă să asedieze Parisul. Joi, președintele Emmanuel Macron urmează să se vadă cu președinta CE, Ursula Gertrud von der Leyen, după cum a anunțat Palatul Élysée.