Festivalul verzei de la Bălești

De câte ori n-am auzit cu toții expresia a face varză nu știu ce… Ori a fi varză la ceva. Fapt care a făcut ca, uneori, varza, biata de ea, altminteri un aliment foarte îndrăgit și benefic pentru organism, să cadă, oarecum, în derizoriu.

Că avem cuvântul varză de la daci, împreună cu mazăre și viezure – nu doar, desigur, dar nu ne lungim mai mult, că nu dacii fac obiectul textului de față, știe cam toată lumea. Că expresiile de mai sus sunt asociate, când sunt folosite cu talmeș-balmeș-ul, cu zăpăceala, cu abrambureala, cu alandala, iarăși nu mai e vreo mare filozofie.

Dar că avem un festival al verzei, în premieră și-n exclusivitate, să dea naiba dacă știați. Adică e la prima ediție și, iaca, vă spui io ce și cum.

Unde are loc acest festival al verzei? În județul Gorj, în comuna Bălești, satul Ceauru. De ce acolo? Pentru că e locul unde se cultivă, de mulți ani, varza. Adică, oamenii din sat sunt unii cu state vechi la capitolul cultivat de varză. Practic, varza face parte din emblema localității.

E drept, în ultime vreme, din cauza mai multor factori, clima fiind și ea unul dintre ei, s-a cam redus numărul celor care cultivă varză. Și, de ce să n-o spunem, oamenii nu se mai înghesuie să se omoare cu varza, pentru că trebuie să muncească destul de mult, să investească, de asemenea, destul de mult în apa de udat și în curentul electric, că doar nu s-or duce cu găleata și ulcica pe la fiecare varză din tarla, și, la tras linia și făcut socoteala ies cam cu praful de pe tobă.

În plus, lumea satului a îmbătrânit. Tinerii și nu doar au plecat în afara țării să câștige o pâine mai bună și au dat naibii cultivatul verzei din bătrâni. De ce un festival al verzei? Pentru că autoritățile locale intenționează să promoveze varza de Băleni ca pe un produs românesc important și de calitate, dar și pentru că vor să stimuleze și să determine cultivatorii de varză să nu se oprească din cultivatul acestei legume.

Desigur că la eveniment producătorii vor veni cu varza lor și o vor prezenta asistenței. Primarul Mădălin Ungureanu speră să fie participare numeroasă la festivalul verzei din Bălești, comuna pe care o conduce. Nu ca la moaștele Sfântului Dumitru, dar mare.

Când va fi prima ediție a festivalului verzei? Pe 26 octombrie, de sfântul Dumitru. Păi, nu așa se spune, că cea mai bună varză murată se obține dacă o bagi în butoi de Sfântul Dumitru, când râd galben și gutuile prin copaci? Mai trebuie precizat că evenimentul se va desfășura în apropierea stadionului local din satul Ceauru. Așa că, dacă vă aflați în zonă, poftiți la festivalul verzei de la Bălești!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

INSTANT_VOUCHER_SOCIAL_TICHET_32_INQUAM_Octav_Ganea

Unde vă adresați dacă nu ați primit cardul pentru tichetele sociale...

Deși îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru a obține tichetele sociale de 250 lei, sunt în continuare mulți români care susțin că nu au intrat...

EXCLUSIV: Baza de date a OMS dezvăluie dezastrul. Aproape 5.000.000 de...

Deşi autorităţile de la Bucureşti, şi nu numai, tac în privinţa existenţei unei multitudini de reacţii adverse generate de vaccinurile COVID -19, datele statistice...