Financial Times: Se schimbă rolul Chinei în economia mondială

În plan economic, răspândirea variantei Delta a coronavirusului și problemele din lanțurile de aprovizionare frânează redresarea globală, iar rolul Chinei în economia mondială se schimbă, avertizează Financial Times.

În 2008, creșterea rapidă a Chinei în curs de industrializare – susținută de stimuli guvernamentali – a ajutat economia globală să-și revină de pe urma crizei financiare. La fel, anul trecut, o revenire în forță a producției industriale a Chinei a făcut din ea una dintre puținele țări care au înregistrat o creștere pozitivă în 2020. Acum însă, există indicii că redresarea își pierde avântul, în parte din cauza reapariției unor îngrijorări persistente referitoare la nivelul de îndatorare a consumatorilor și a corporațiilor, dar și din cauza modificării priorităților Partidului Comunist de la Beijing, potrivit Financial Times.

Se încearcă ținerea în frâu a capitalismului

Guvernul chinez nu mai acordă acum prioritate creșterii economice, cum o făcea cândva, ci încearcă în schimb să țină în frâu capitalismul, indiferent că vorbim de puterea marilor companii tehnologice, ori de inegalitatea economică în creștere.

Astfel, China nu va mai fi același motor al creșterii globale cum a fost în cazul crizei financiare din 2008, iar restul lumii va trebui să găsească alte motoare care să-i alimenteze redresarea”, conchide Financial Times.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...
Eugen Teodorovici (INQUAM Photos Octav Ganea)

Un banner mai eficient decât diplomația română

Incidentul petrecut la meciul de fotbal dintre echipa naţională a României și o echipă a unei provincii din Republica Serbia (câștigat de noi cu...