Firea a tocat 9.000.000 de euro de la Primărie pentru fertilizări in vitro

În goana disperată după imagine, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea, a anunțat că va continua programul de fertilizare in vitro demarat la Primăria Capitalei, dar nu a precizat niciodată câți bani ai bucureștenilor s-au tocat pentru pentru acest program.

Programul lui Firea de la …Sănătate și Muncă

La începutul lunii septembrie 2022, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea, a anunțat că vârsta femeilor care pot să acceseze programul de fertilizare în vitro a fost extinsă până la 45 de ani, iar suma prevăzută, de aproape 3.000 de euro, este acoperitoare pentru întreaga procedură. Totodată, aceasta a anunțat că obiectivul este de a avea cel puţin 10.000 de decontări pe an, până la finele acestui an ţinta fiind de 2.500 de proceduri decontate.

Numai că, ceea ce nu a spus Gabriela Firea este faptul că un asemenea gen de program se derulează și de către Ministerul Sănătății, fapt pentru care se încearcă ca acesta să fie finanțat și de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Însă, până acum, nu s-a știut câți bani s-au cheltuit de la Primăria Capitalei de către Gabriela Firea prin acest program.

9.000.000 de euro pentru 3.014 cupluri

PUTEREA a solicitat primarului general Nicușor Dan să precizeze câți bani s-au cheltuit în mandatul Gabrielei Firea pentru programul de fertilizare în vitro.

 Răspunsul edilului general al Capitalei a cam clarificat în mare parte câți bani a tocat Gabriela Firea prin intermediul acestui program, dar a evidențiat și șmecheria prin care s-au direcționat banii.

În perioada 23.08.2018 – 31.12.2020, Primăria Municipiului București a derulat prin A.S.S.M.B. următoarele proiecte: „FIV – O șansă pentru cuplurile infertile”, aprobat prin HCGMB 121/28.03.2018, cu o valoare totala a bugetului de 13.800.000 lei” și „O șansă pentru cuplurile infertile – FIV 2”, aprobat prin HCGMB 844/12.12.2018, cu o valoare totala a bugetului de 27.796.112 lei”. Practic, pentru cele două proiecte, Primăria București condusă atunci de Gabriela Firea a cheltuit suma de 41.596.112 de lei, ceea ce a reprezentat circa 9.000.000 de euro.

Totodată, edilul general Nicușor Dan a precizat că ”valoarea maximă a sprijinului financiar decontat pentru fiecare cuplu beneficiar a fost în cuantum de 13.800 lei, din care 4.600 lei – decontare tratament medicamentos si 9.200 lei – decontare proceduri medicale”.

 Asta înseamnă că au beneficiat de tratamentul de fertilizare in vitro un număr de 3.014 de cupluri.  Numai că nu prea se știe care au fost clinicile și spitalele care au efectuate aceste tratamente de fertilizare in vitro, fapt penru care Primăria Capitalei ne-a comunicat că ”Lista unităților afiliate în cadrul proiectelor poate fi consultată pe site-ul ASSMB , în mod generic fiind vorba despre 231 de farmacii și 13 unități medicale de specialitate”.

Necunoscutele programului de fertilizare in vitro finanțat de Firea

În schimb, primarul general Nicușor Dan n-a putut preciza care este suma pe care PMB a decontat-o pentru fiecare spital public și clinică privată acreditată care a efectuat tratament de fertilizare in vitro in mandatul Gabrielei Firea. De ce? Pentru că ”În perioada de implementare a proiectelor, operatorul economic desemnat pentru prestarea serviciilor de emitere, tipărire și decontare vouchere a fost compania Up România, procesul de decontare pentru fiecare unitate afiliată în cadrul proiectelor fiind derulat de către acesta”.

Practic, Gabriela Firea a dat serviciile de emitere, tipărire și decontare vouchere către firma Up România, fostă Cheque Dejeuner România, adică bugetul de 41.596.112 de lei a fost distribuit de această firmă. Rămâne de văzut, dacă s-a făcut sau nu licitație pentru încredințarea acestor servicii de către această firmă, dar și câți bani s-au decontat prin intermediul acestei firme și către cine.

Citește și Firea toacă 500.000 de euro pe chiria unui sediu de lux într-un hotel de fițe din București

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...