Fiscul se plânge că nu poate să strângă bani din cauza BNR

Publicat: 13 iun. 2023, 08:30, de Cristian Matache, în News , ? cititori
Fiscul se plânge că nu poate să strângă bani din cauza BNR

ANAF și-ar fi atins planul de colectare a veniturilor dacă nu ar fi fost câteva decizii ale Băncii Centrale a României.

Un document semnat de secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, Alin Chitu, arată că ANAF a făcut eforturi pentru respectarea planului de colectare de venituri în primul trimestru din acest an și că a fost aproape să realizeze un grad de 100% însă câteva decizii ale BNR au făcut să se raporteze un minus de 3 miliarde de lei.

”În acest context precizăm că există o serie de încasări atipice care afectează evidențierea eforturilor de colectare depuse de Agenția Națională de Administrare Fiscală (de exemplu, încasări din dividende CEC, vărsăminte din profit efectuate de BNR etc.), venituri anticipate prin legile bugetare, dar care nu sunt influențate de activitățile derulate de Agenție. În condițiile eliminării influenței acestui tip de venituri (atipice), rezultă un grad de realizare de 98,99% (minus 0,8% miliarde de lei)”, se spune în documentul amintit.

În primele trei luni ale anului curent, s-au încasat 83,5 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creștere cu 6,85% – indice nominal, în sume absolute cu 5,36 miliarde lei, mai mult decât în perioada corespondentă din 2022 (78,18 miliarde de lei). Comparativ cu programul de încasări stabilit prin legile bugetare anuale (86,5 miliarde de lei), rezultă un grad de realizare de 96,55%, adică minus 3 miliarde de lei.

Despre ce opreliști vorbesc Finanțele?

Profitul net al băncii statului, CEC Bank, s-a ridicat, în 2022, la 446,8 de milioane de lei (estimat, în curs de auditare), în creștere cu 22% față de 2021. Doar că niciun leu din acest câștig nu ajunge la proprietar pentru că bancă ascultă de o solicitare a Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM), din care fac parte conducerea băncii centrale, cea a Autorității de Supraveghere Financiară și cea a Ministerului Finanțelor.

După criza COVID-19, acest Comitet a îndemnat băncile de piața românească să nu distribuie dividende. ”CNSM încurajează instituțiile de credit să aibă o conduită foarte prudentă în perioada următoare în ceea ce privește politica de distribuire a dividendelor, conduită care să conducă la consolidarea capitalizării, în vederea gestionării adecvate a turbulențelor care se pot manifesta în viitorul apropiat. CNSM va monitoriza îndeaproape, în strânsă colaborare cu Banca Națională a României, modul în care instituțiile de credit își calibrează politica de distribuire a dividendelor”, se arată într-o decizie Comitetului.

În ce privește vărsămintele din profit efectuate de BNR, este vorba de o notificare a Băncii Centrale către autorități că trebuie să recupereze 2,3 miliarde de lei, reprezentând vărsăminte efectuate din veniturile sale nete, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro. BNR trebuie să efectueze această operațiune după ce majorările de dobânzi, mai ales cele de pe piețele externe, au condus la reevaluarea în scădere a valorii portofoliilor de titluri de stat deținute de către bancă și au generat, astfel un impact negativ asupra rezultatelor financiare.

Banca centrală nu recurge efectiv la recuperarea imediată a celor 2,3 miliarde de lei de la bugetul de stat, ci această sumă se compensează cu obligațiile fiscale curente ale băncii către buget, care se ridică la circa 300 de milioane de lei lunar, potrivit datelor Profit.ro. Astfel, până la compensarea sumei de 2,3 miliarde lei, BNR nu mai plătește lunar obligațiile fiscale către buget.