Florin Cîțu anunță creșterea salariilor, după ce Standard & Poor’s şi Moody’s au reconfirmat ratingul României

Publicat: 16 oct. 2021, 13:06, de Mădălina Bălăceanu, în News , ? cititori
Florin Cîțu anunță creșterea salariilor, după ce Standard & Poor's şi Moody's au reconfirmat ratingul României
Florin Cîțu (Inquam Photos - Octav Ganea)

Premierul Florin Cîțu a anunțat sâmbătă, după ce Standard & Poor’s şi Moody’s au reconfirmat ratingul României, că salariul minim va crește cu 11% din 2022. „Ne apropiem de momentul în care românii vor resimți creșterea economică”, a spus premierul.

„Acest an a fost cel în care am spus că stabilizăm economia. Creștem salariul minim cu 11% din 2022. Venim cu măsuri pentru amânarea facturilor la energie. Vom discuta despre salarii, pensii și alocații la construcția bugetului pentru anul viitor. (…) Toate țările am trecut prin criză anul trecut, dar România e țara care își revine cel mai mult.

(…) Bunăstarea se simte deja, se vede în investiție, ne permitem să creștem salariul minim fără să creăm dezechilibre majore. Dacă nu am fi avut resurse suplimentare, alocările  suplimentare din sănătate ar fi dus la creștere deficitelor”, a spus premierul.

Premierul interimar Florin Cîțu a mai declarat că analizează soluțiile de temperare a prețurilor mari la energie și Guvernul ia în calcul ca, pe o perioadă de 6 luni, să reducă TVA la energie, de la 19% la 5%, pentru IMM-uri.

Întrebat despre plafonarea prețului la gaz, măsură ce va fi inclusă în proiectul de lege de la Parlament privind OUG de compensare a facturilor la energie, Florin Cîțu a afirmat: „Forma finală a amendamentelor va fi prezentată luni. Am vorbit și cu ministrul Energiei.

Dacă Ministerul Finanțelor este de acord, s-ar putea ca temporar, pentru o perioadă de 6 luni de zile, până la sfârșitul lui martie, să reducem TVA la energie, de la 19% la 5% pentru IMM-uri. Sunt 500.000 de companii”, a declarat Florin Cîțu.

Acesta invocă rating-ul stabil reconfirmat de agențiile americane Standard & Poor’s și Moody’s.

„Dacă nu am fi avut această creștere economică, mai multe resurse la buget, nu am fi putut să implementăm. O reducere de TVA înseamnă o gaură la buget. Facem aceste măsuri, care înseamnă creștere de cheltuieli, fără să afectăm deficitul, dar mai mult, agențiile de rating ne spun că știu de aceste măsuri, că au încredere să reducem deficitul bugetar în perioada următoare”, a spus Cîțu.