Florin Cîțu: Nu vreau să mai închidem activităţile economice la peste 3 la mie

Publicat: 15 sept. 2021, 16:59, de Eliza Popa, în News , ? cititori
Florin Cîțu: Nu vreau să mai închidem activităţile economice la peste 3 la mie
Florni Citu (INQUAM_Photos_Sabin_Cirstoveanu)

Premierul Florin Cîţu a declarat miercuri că Guvernul nu vrea să mai închidă activităţile economice în cazul în care rata de incidenţă a cazurilor de COVID este de peste 3 la mie, dar ia în calcul să introducă pentru evenimente private de genul nunţi şi botezuri, dar şi în restaurante şi cafenele măsura monitorizării prin certificatul verde pentru COVID.

Premierul a fost întrebat de jurnalişti la Palatul Victoria când ar urma să fi aprobat în Guvern certificatul verde pentru COVID şi dacă măsura ar urma să fie aplicată şi în restaurante, cafenele sau doar pentru evenimente private – nunţi, botezuri.

„În primul rând, trebuie să fie adoptată Hotărârea CNSU, ca apoi să fie hotărâre de guvern în şedinţa de guvern. Direcţia în care mergem este următoarea: nu vreau să mai închidem activităţile economice peste 3 la mie şi atunci, ca să rămână deschise aceste activităţi, trebuie să avem o formă de monitorizare. Certificatul verde, mai ales că acum se poate verifica şi prin acel cod QR, foarte simplu, este una dintre propuneri ca aceste activităţi să rămână deschise, dar pe baza unui certificat verde. Deci, restaurantele pot să rămână deschise pe baza unui certificat verde, este o propunere, vedem dacă va fi aprobată în CNSU. Ideea este, bineînţeles, vorbim după aceea de personalul din restaurante; de exemplu, trebuie să poarte mască tot timpul, deci sunt câteva condiţii, dar pornim de la ideea de bază că nu vrem să mai închidem activitatea economică peste 3 la mie”, a afirmat Florin Cîţu.

Cel mai târziu săptămâna viitoare

El a argumentat astfel: „Acum avem şi vaccin, avem şi un mod de a verifica dacă cineva a fost vaccinat, dacă a fost testat sau dacă a trecut prin boală, deci avem acest certificat verde. Este un mod de a menţine economia deschisă, dar, în acelaşi tuimp, de a păstra şi anumite reguli”.

Întrebat când ar urma să fie adoptată măsura privind certificatul verde în cazul participării la evenimente, premierul a precizat că „cel mai târziu săptămâna viitoare„.

„Săptămâna aceasta vom mai avea discuţii cu INSP, Ministerul Sănătăţii, să vedem care este cea mai bună formulă. Eu vă spun preferinţa mea, aşa cum am spus şi în ceea ce priveşte şcoala, vreau să fie cu prezenţă fizică, să găsim măsurile să avem şcoală cu prezenţă fizică, aşa vă spun că nu vreau să închidem economia. (…) Cât mai curând trebuie să venim cu această decizie, pentru ca oamenii să ştie exact care sunt măsurile pentru a depăşi un anumit prag, 3 la mie”, a mai declarat Cîţu.