Fluorochinolone, antibioticul prescris fără număr de medici

În Franța, s-a declanșat un scandal din cauză că numeroși pacienți și asociații de pacienți vor depune plângeri contra medicilor care le-au prescris antibiotice care nu au indicații pentru infecțiile de care sufereau aceștia.

Este vorba despre fluorochinolone, antibiotice asociate cu multe și grave efecte secundare. În mod normal, ele sunt folosite în cazuri de infecții bacteriene grave. Totuși, fluorochinolonele sunt încă prescrise în infecții cum sunt cistitele, otitele sau sinuzitele. Rezultatul: zeci de pacienți a căror stare de sănătate s-a degradat grav fac plângere contra medicilor prescriptori, relevă Franceinfo, luni, 13 martie, transmite BFMTV. Autoritățile de sănătate publică și parchetul din Versailles s-au sesizat.

Comercializate sub mai multe denumiri, fluorochinolonele pot fi la originea efectelor nedorite și ireversibile, chiar letale: neuropatii, tulburări neuropsihiatrice sau tulburări cardiace și cardiovasculare, potrivit Agenției naționale pentru securitatea medicamentului din Franța.

Philippe Coville, președinte al unei asociații a pacienților,  cere deschiderea unei anchete penale. ”Trebuie ca justiția din toate țările Europei să se sesizeze asupra acestui subiect pentru a face lumină asupra a ceea ce s-a întâmplat pentru a fi stabilite responsabilitățile. Responsabilitatea medicilor dar, de asemenea, cea a autorităților sanitare, care continuă să ascundă sub preș o situație de neglijență generalizată, a spus acesta la radioul public.

Acestă asociație a pacienților a numărat peste 6 milioane de prescripții nejustificate eliberate în ultimii patru ani.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) confirmă că, în Franța, mai mult de două treimi din prescripții au fost făcute fără a exista recomandări pentru acestea.

Contactat de Franceinfo, Mathieu Molimard, profesor la CHU din Bordeaux și responsabil cu comunicarea în cadrul Societății franceze de farmacologie și terapeutică (SFPT), estimează că această cifră este credibilă: ”În cazurile de infecții urinare, de sinuzite, nu ar trebui să mai vedem o singură rețetă de fluorochinolone de primă intenție”.

SFPT cere montarea unui dispozitiv care i-ar obliga pe medici să motiveze fiecare rețetă de fluorochinolone. Potrivit Mathieu Molimard, în prezent, nu sunt instrumente pentru a bloca aceste rețete. Trebuie să mergem mai departe pentru a modifica legislația”, subliniază acesta.

La rândul său, Ministerul francez al Sănătății a anunțat că luat măsuri  și că a trimis mesaje de alertă farmaciilor de oraș și de spital. De asemenea, sunt în curs de elaborare noi măsuri, transmite Ministerul Sănătății: trimiterea unui e-mail tuturor profesioniștilor din domeniul sănătății care pot prescrie aceste antibiotice. Recomandarea Înaltei Autorități pentru Sănătate din Franța este în curs de adaptare, în sensul că fluorochinolonele să nu mai fie prescrise în cistite simple.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Avem tricolorul pe etichetă, ce mai contează ce înghițim? Dublul standard,...

Ultima găselniță a politicienilor de la PSD este să-i oblige pe comercianții care vând produse provenite din materii prime românești să se asigure că...

Caracatița uriașă a intereselor baronului PSD Horia Teodorescu îngroapă Tulcea în gunoaie

Un document exploziv ajuns la mai multe instituții de forță ale statului scoate în evidență uriașa caracatiță a intereselor țesută de baronul PSD de...