Fluxul net de investiţii străine directe în 2021 a fost de 8,94 miliarde euro

Fluxul net de investiţii străine directe în anul 2021 a înregistrat valoarea de 8,94 miliarde euro, din care 6,747 miliarde euro au reprezentat participaţii la capitalurile proprii, conform unui comunicat al Băncii Naţionale a României.

Banca Naţională a României, în colaborare cu Institutul Naţional de Statistică, a realizat cercetarea statistică anuală pentru determinarea investiţiilor străine directe (ISD), principala sursă de date pentru elaborarea statisticilor ISD.

„Obiectivul principal a fost determinarea fluxului net de ISD în cursul exerciţiului financiar 2021 în întreprinderile investiţie străină directă rezidente, a veniturilor obţinute de nerezidenţi din aceste investiţii, precum şi a soldului ISD în România la 31 decembrie 2021”, se menţionează în comunicat.

Astfel, fluxul net de investiţii străine directe în anul 2021 a înregistrat valoarea de 8,94 miliarde euro, din care 6,747 miliarde euro au reprezentat participaţii la capitalurile proprii, nivel rezultat prin însumarea aportului la capitalurile proprii ale întreprinderilor ISD, în valoare de 2,165 miliarde euro, cu profitul reinvestit în întreprinderile ISD în valoare de 4,582 miliarde euro.

Totodată, suma de 2,194 miliarde euro reprezintă instrumente de natura datoriei în relaţia cu investitorii străini direcţi şi cu societăţile din cadrul grupului acestora (datorii minus creanţe).

Soldul investiţiilor străine directe la 31 decembrie 2021 a atins nivelul de 100,288 miliarde euro, din care: 70,257 miliarde euro capitaluri proprii, inclusiv profitul reinvestit (70,1%). Suma de 30,031 miliarde euro reprezintă instrumente de natura datoriei în relaţia cu investitorii străini direcţi şi cu societăţile din cadrul grupului acestora (datorii minus creanţe) (29,9%).

Veniturile din ISD în România realizate de nerezidenţi în anul 2021 au înregistrat valoarea de 8,894 miliarde euro, din care veniturile nete din participaţii la capital au fost de 8,302 miliarde euro şi au fost calculate ca diferenţă între profiturile după impozitare ce revin învestitorilor străini, în valoare de 11,008 miliarde euro, din totalul profiturilor obţinute de întreprinderile ISD şi pierderile ce revin acestora, de 2,705 miliarde euro, din totalul pierderilor înregistrate de întreprinderilor ISD în anul 2021.

Totodată, veniturile nete din dobânzi au înregistrat un nivel de 592 milioane euro şi au fost calculate ca diferenţă între dobânzile primite de investitorii străini direcţi pentru creditele acordate întreprinderilor deţinute în România şi dobânzile plătite de către aceştia pentru creditele primite de la întreprinderile lor din România, atât direct, cât şi prin alte companii nerezidente din cadrul grupului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Scandal la Brăila: Primăria acuzată de fraudă cu fonduri europene în...

Primăria Brăila se află în centrul unui scandal major după ce a fost acuzată că a folosit Festivalul Peștelui, un eveniment finanțat din fonduri...

Ce baroni locali PSD ar dispărea după reforma Ciolacu

Reforma propusă de liderul PSD, Marcel Ciolacu, a stârnit discuții aprinse în rândul baronilor locali ai PSD. Vezi lista celor 20 de baroni locali...