Alertă! Focare extrem de patogenice de gripă aviară, confirmate deja în 46 de țări

Publicat: 26 mai 2021, 07:31, de Mihaela Ionescu, în ACTUALITATE , ? cititori
Alertă! Focare extrem de patogenice de gripă aviară, confirmate deja în 46 de țări

Pe lângă pandemia de coronavirus, anul 2020 a fost martor și la o explozie de cazuri patogenice, care pot reprezenta o amenințare pentru sănătatea publică globală.

H5N8, un subtip al virusului extrem de patogenic al gripei aviare (HPAIV), a fost identificat în urmă cu zeci de ani, însă în timpul anului 2020 o serie de focare emergente și în curs de desfășurare în populațiile aviare în zeci de țări au dus la moartea sau sacrificarea a milioane de păsări de pe tot globul.

 „Regiunile geografice afectate au continuat să se extindă. Cel puțin 46 de țări au raportat focare extrem de patogenice de H5N8 AIV”, au explicat virusologii Weifeng Shi și George F. Gao într-un nou articol publicat în revista Science, avertizând în privința pericolelor reprezentate de H5N8 dacă nu monitorizăm îndeaproape trendul îngrijorător.

Deși cele mai vulnerabile animale la H5N8 sunt diferite tipuri de păsări (inclusiv găinile și rațele de la ferme, dar și păsările sălbatice și migratoare), au început să fie descoperite recent și cazuri umane cu acest virus.

Patogenul dominant la nivel global

Un focar de gripă aviară în decembrie 2020 a ajuns și la oameni. Șapte persoane de la o fermă din sudul Rusiei au prezentat semne ale infecției. Acesta a fost primul caz de transmitere la om al virusului H5N8 descoperit vreodată.

Deși aceasta a fost o premieră pentru H5N8, cu siguranță nu a fost una pentru tipurile și subtipurile asociate cu H5N8 sau virusurile gripei aviare în general.

„Până acum, 862 de cazuri umane de infecție cu H5N1 au fost confirmate în laboratoare și anunțate la Organizația Mondială a Sănătății, inclusiv 455 de decese. Aceste cazuri provin din 17 țări, 76% fiind din Egipt și Indonezia”, au explicat Shi și Gao, citați de Science Alert.

Însă riscurile zoonotice sunt doar o parte din problemă. În majoritatea focarelor recente, un tip de H5N8 numit 2.3.4 a devenit patogenul dominant la nivel global, observat pentru prima oară într-o piață din China în 2010.

Riscuri semnificative pentru transmiterea umană

Shi și Gao, de la Universitatea Medicală Shandong și Centrul Chinez pentru Controlul și Prevenirea Bolilor respectiv, au fost printre primii oameni de știință din lume care au documentat noul coronavirus la începutul anului 2020.

Virusologii subliniază că pandemia de COVID-19 care a urmat a dus la o reducere considerabilă în răspândirea virusurilor gripei umane influenza A și B în ultimul an. Totuși, în aceeași perioadă, un număr de virusuri extrem de patogenice (inclusiv subtipuri de H5N1, H5N2, H5N5, și H5N8) s-au răspândit în China, Africa de Sud, Europa și Eurasia și alte zone.

În același timp, cercetările au arătat că grupul de virusuri 2.3.4 au prezentat adaptări care ar putea reprezenta riscuri semnificative pentru transmiterea umană, inclusiv transmiterea de la om la om.