Fonduri europene de 6,7 miliarde euro disponibile companiilor energetice până în 2030

Companiile energetice din Români, care au nevoie de investiții majore în modernizare și eficientizare, ar putea beneficia de 6,7 miliarde euro bani europeni din Fondul de Modernizare, a declarat Dan Dragoș Drăgan, secretar de stat în Ministerul Economiei și Energiei, la conferința „Energia în priză”, organizată de Bursa.

„Pentru mecanismul 10D, Fondul de Modernizare, ne aşteptăm la aproximativ 6,7 miliarde euro pentru perioada până în 2030. Fondurile provin din vânzarea certificatelor de dioxid de carbon de către Comisie şi vor fi alocate celor 10 ţări membre pe baza proiectelor înaintate către Banca Europeană de Investiţii, care va asigura analiza din punct de vedere tehnico-economic şi al fiabilităţii acestor proiecte”, a declarat Drăgan.

Potrivit acestuia, valoarea finală a fondurilor depinde foarte mult de preţul la care certificatele de CO2 vor fi vândute pe piaţă la momentul oportun.

„Se lucrează la schemă, este un grup de lucru foarte bine organizat şi sperăm ca în perioada următoare să solicităm primele informaţii referitoare la proiecte cu un anumit grad de maturitate. Dorim ca, în prima fază, intenţiile de proiecte pe care le vom înainta până la 30 noiembrie la Bruxelles să fie proiecte care să ne dea siguranţa că se vor şi realiza”, a continuat oficialul ministerial.

Drăgan a adăugat că, de data aceasta, este de dorit să evităm situaţiile precedente, când au fost foarte multe intenţii de proiecte, care însă nu s-au realizat.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole