Food Compass: Avocado, sucul de țelină, somonul crud… cele mai bune alimente pentru sănătate

Doi cercetători americani au conceput Food Compass, un sistem pentru evaluarea a ceea ce mâncăm. Cu Food Compass se poate determina cu precizie calitatea nutrițională a alimentelor. Pentru aceasta, autorii au examinat peste 8.000 de alimente și băuturi timp de trei ani, precizează Sante magazine.

Datorită noii metode, ei au atribuit puncte fiecărui aliment, obținând un punctaj cuprins între 1 și 100. Cu cât punctajul este mai mare cu atât alimentul este mai sănătos. Alimentele cu punctaj cuprins între 100 și 70 trebuie consumate frecvent, cele între 69 și 31, ocazional, iar cele sub 31 trebuie evitate.

Leguminoasele, nucile și semințele au un punctaj mediu 78,6, fructele – 73,9 și legumele 69,1. Surprinzător, chipsurile din cartofi dulci și bulgurul au obținut 69 de puncte. (Bulgurul este un bob de cereale comestibil fabricat din grâu uscat, măcinat – cel mai frecvent grâu dur, dar și alte specii de grâu). În cazul bulgurului, cercetătorii au atribuit puncte pentru prezența amidonului, proteinelor, fibrelor etc.

Cercetătorii au acordat 91 de puncte cerealelor (Cheerios) și numai 51 pentru oul fiert.

În privința cerealelor, dacă sunt integrale, vor obține un scor bun și dacă nu au zahăr adăugat nu vor pierde niciun punct, explică profesorul Jeffrey Blumberg, unul din autorii studiului, citat de Daily Mail. Expresso cu 55 de puncte nu stă deloc bine.

Cele bune și cele rele

Dar care sunt alimentele cu cele mai multe puncte? Pe primele locuri, cercetătorii americani au plasat avocado, brocoli crud, sucul de țelină, somonul crud, cresonul (hrenița, plantă utilizata doar in stare proaspata, în salate sau sub forma de suc).

Pe  ultimele locuri sunt băuturile gazoase, biscuiții, supele instant etc.

Cercetătorii spun că pentru asigurarea aportului de vitamine este indicat ca la micul dejun să avem un suc de țelină sau de roșii. Pentru prânz: un sashimi (delicatesă japoneză din pește proaspăt crud sau carne feliată subțire, cu sos de soia) și  trebuie evitați tăițeii din orez alb. În privința tartinelor, acestea nu sunt o alegere bună. Iar pentru cină, fructe de mare, roșii și morcovi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...