Forțele ucrainene au început contraofensiva și au recuperat poziții din Herson  

Forțele ucrainene au ocupat poziții pe malul stâng al Niprului, în regiunea Herson, și avansează în ceea ce pare a fi prima etapă a contraofensivei.

Conform analiștilor de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), navele de război rusești din regiune au furnizat suficiente înregistrări video și mesaje text care confirmă că forțele ucrainene au ocupat poziții pe malul estic al regiunii Herson.

„Imaginile de geolocalizare publicate de un blogger rus pe 22 aprilie arată că forțele ucrainene au ocupat poziții pe malurile Niprului la nord de Oleshok (7 km sud-vest de Herson) și au avansat la periferia nordică a satului pe autostrada E97, precum și la vest de Dacha (la 10 km sud de Herson).

Aceste imagini indică, de asemenea, că trupele ruse nu pot controla insulele de pe râurile Kinka și Chaika, situate la mai puțin de o jumătate de kilometru nord de pozițiile de geolocalizare ale armatei ucrainene în apropierea podului Antonivskyi”, se arată în raportul ISW.

Institutul a notat că, pe 20 și 22 aprilie, navele de război rusești au transmis că forțele ucrainene au deținut poziții pe malul estic al regiunii Kherson timp de câteva săptămâni, au asigurat linii stabile de aprovizionare pentru aceste poziții și au efectuat în mod regulat controale, indicând o lipsă de control rusesc asupra zonei.

ISW a notat că harta de luptă a unui alt blogger rus afirmă că forțele ruse nu controlează unele insule din delta Niprului la sud-vest de Herson, indicând un posibil avans al trupelor ucrainene pe aceste insule.

Analiștii au mai precizat că unele nave de război rusești s-au plâns că intensitatea scăzută a focului de artilerie din cauza centralizării excesive a comandamentului militar rus a permis trupelor ucrainene să ajungă pe malul estic.

„Forțele ruse ar putea prefera să se concentreze pe apărarea în zonele urbane, cum ar fi Oleșki și Nova Kahovka, lăsând insulele din delta Niprului nelocuite. Amploarea și intențiile ucrainene rămân neclare, precum și capacitatea și disponibilitatea Ucrainei de a menține poziții stabile în acest domeniu”, au declarat reprezentanții institutului.

ISW a subliniat că, pentru prima dată, recunosc teritoriul de pe malul estic al Niprului din regiunea Herson ca fiind controlat de Ucraina, deoarece abia acum a primit imagini fiabile de geolocalizare a pozițiilor ucrainene pe malul de est, precum și rapoarte rusești din diferite surse despre prezența ucraineană pe termen lung în această zonă.

2 COMENTARII

  1. Impactul, repetatelor erori , atunci cind face referire la motivele si procedurile ce au determinat aparitia invaziei in Ucraina este devastator pentru rusi cu atit mai mult cu cit trecerea Ucrainei in ofensiva este pe cale sa inceapa .Daca ofensiva are succes si nu vedem nici un motiv ca ea sa nu poata atrage noi teritorii este posibil ca armata Rusiei sa intre in deringolada .In acel moment toate natiunile care inca mai au vreo umbra de indoiala, asa cum vedem ca se pozitioneza India , Brazilia , Ungaria s.a.m.d. isi vor modifica rapid discursul .Pe de alta parte daca lucrurile merg conform planurilor initiale toate natiunile ce cumparau armament rusesc si toate contractele cu Rusia vor fi oprite . Singura care va ramine agatata de Comunismul rusesc este sistemul maoist al Chinei ce nu poate schimba din mers conceptul sovietic de lupta si nici capacitatile militare rusesti ce au fost cumparate cindva .Vinzarile de armament ale SUA si ale Frantei au crescut si Franta deja inlocuieste Rusia pe anumite segmente ea devenind a doua mare exportatoare de armament .In curind ,sanctiunile vor atinge si sistemele nucleare civile si militare ale rusilor si anumite componente, de inalta tehnologie Germana ,nu vor mai fi parte a accesului Rusiei .In Pacific China se va confrunta cu embargoul noului NATO format de care SUA si aliatii ei ceea ce va produce pagube imense economiei Chinei .Planul capata contur si el a inceput sa produca efecte asa cum ne-a si zis inca de multa vreme J.R.Biden : nici nu stie ce il asteapta .Vom afla curind care sunt rezultatele in teren .

  2. Si nu au dreptate?doua mari puteri aliate ca teritoriu si demagogie!e treaba lor ,nu a altora!
    Atata timp cat nu aduce atingere Ue!vjne altul de la 20000 de leghe sa faca ordine la tine ,cu banii luati tot de la tine!nici unul,nici altul,nu isi face decat interesele!8ntetesul tau ca stat e sa supravietuiesti intre cei trei!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...