Fostul latifundiar Adrian Porumboiu revine în afaceri

Fostul latifundiar Adrian Porumboiu, cel mai mare proprietar român de terenuri în urmă cu 8 ani și cel mai important producător de grâu la acea vreme din România, spune că revine în afaceri și nu neapărat în agricultură, domeniu în care a pierdut o afacere de top în circumstanțe care și astăzi, după ce au trecut ceva ani, par greu de deslușit.

‘’Cine v-a spus că n-o iau de la capăt sau că n-am făcut-o? Am luat-o de la capăt, dar nu neapărat în agricultură” , s-a adresat Adrian Porumbou moderatorului de la emisiunea Culisele Statului Paralel de la Realitatea.net.

Chiar dacă nu a precizat despre ce domeniu este vorba, omul de afaceri susține că este dispus să facă acest pas, indiferent de riscurile iminente. “În junglă trebuie să fii pregătit, să ai tot ce-ți trebuie la tine’’.

Decăderea unui imperiu

Grupul de firme Racova din Vaslui, pe care Porumboiu, fostul arbitru internațional de fotbal, l-a controlat până în august 2015, a fost unul dintre cei mai mari producători agricoli privați, atât din România cât și din Europa: exploata circa 50.000 hectare de teren agricol privat, avea peste 6.500 de angajati și deținea capacități de producție (morărit, panificație, silozuri, fabrică lactate, ferme de vaci, fabrică ulei si biodiesel, vinificație etc.) care îi permiteau să transforme materia primă în produse finite cu valoare adăugată.

„Am reușit să fac una dintre cele mai mari exploatații agricole. Am avut aproape 6.500 de angajați și peste 20.000 de persoane care trăiau la un nivel corespunzător. (…) Nu m-a dat nimeni 10 lei niciodată, nu am luat șpagă în viața mea. Am muncit corect.  (…) Victimă e statul român, oamenii aceia care nu au mai primit arenda, bugetul statului care primea sume consistente de la firmelele mele. Averea este un lucru care azi o ai, mâine nu, important este să fii sănătos. Toată povestea a plecat de la șpăgi. Când îți cere cineva și nu dai”, a declarat Adrian Porumboiu.

Citeste si Adrian Porumboiu susține că Dani Coman i-a cerut șpagă pentru ministrul Daniel Constantin

Astăzi, firmele din grup sunt în insolvență, iar capacitățile de producție, care asigurau transformarea materiei prime în produse finite cu valoare adăugată, au fost vândute pe bucăți, arată afaceristul.

Porumboiu a povestit și de unde i s-a tras căderea.

’’În 2014, firmele mele și, în mod deosebit, partea de producție vegetală, după 3 ani de secetă, au trecut prin criză. A fost un an foarte greu. Am avut un credit la Exim Bank: peste 100 de milioane de lei în 2014 din care achitasem 80 cu banii jos la zi și mai avea 45. Niciodată nu am întârziat, s-a întâmplat acea situație…Am cerut o refinanțare care mi s-a asigurat că mi se va da. Inclusiv conducerea băncii m-a asigurat. S-a întâmplat că a vrut să discute cu mine în particular în curtea societății”, a precizat Porumboiu.

Concret, i s-a cerut o șpagă de 200.000 euro pe care omul de afaceri a refuzat să o dea, după care a doua zi banca a nu i-a mai acordat creditul.

Au umat apoi și problemele cu APIA, Porumboiu fiind sancționat cu o amendă de 12 milioane de euro, deoarece 17 vaci nu aveau crotalii și 62 de viței nu erau înregistrați în Sistemul național de identificare și înregistrare a animalelor, care i-a și dat lovitura de grație.

Citeste si O firmă din Singapore lucrează 16.000 hectare de teren agricol în Vaslui. Pe mâna cui au ajuns terenurile lui Adrian Porumboiu

‘’Această sancțiune, care a blocat conturile societatii, coroborată cu refuzul Eximbank de a acorda refinanțarea, a înlăturat orice șansă de salvare a grupului, fiind nevoit să vând pachetul majoritar. După peste 5 ani de litigii în instanță, această sancțiune a fost anulată, dovedindu-se faptul că a fost nelegală, însă la acel moment și-a produs efectul, blocând fluxul financiar al grupului și forțându-mă să il vând’’, a recunoscut Porumboiu.

Afaceristul susține că ’’banca negocia cu Transoil preluarea tuturor contractelor de credit în condiții financiare incredibil de avantajoase, pe când grupului Racova îi refuzase orice șansă’’.

„Am trecut, în 8 ani, printr-un stres imens. Nu contează câți bani am pierdut. Au fost mulți. Dacă aș fi în filme cu mafioți ar fi mai ușor. Mă bazez pe date care sunt reale. Am văzut multe lucruri. Sunt cocoloșit”, a mai afirmat afaceristul din Vaslui.

Citește și Prețul la carnea de porc a explodat la porcii din gospodării

 

12 COMENTARII

  • Să mă piș pe Românica ,o țară coruptă,și mâncată de toate guvernele mafiote ale României timp de 32 de ani .
   La Românica ,hotia este o normalitate ,iar dacă ești cinstit ești catalogat că fiind prost ,și din această cauză, mă piș ăncă odată pe Românica !😃

 1. Să mă piș pe Românica ,o țară coruptă,și mâncată de toate guvernele mafiote ale României timp de 32 de ani .
  La Românica ,hotia este o normalitate ,iar dacă ești cinstit ești catalogat că fiind prost ,și din această cauză, mă piș ăncă odată pe Românica !😃

 2. Oare Eximbank era singura institutie de credit din România care acorda credite? Oare societatea nu putea emite obligatiuni și să se împrumute astfel? Oare nu putea să facă majorare de capital social și să capitalizeze profiturile? Sau … asa (s)- a dorit!

 3. CORUPTIA SI AVARITIA VA OMORÄ POPORUL ROMAN!
  DACA NU VETI IESII LA VOT,,,,,
  VA VA CONDUCE MOPAN ROMANIA!
  FRATELE ROMANESC AL SOVIETULUI SUPREM!
  🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢

 4. Pina la moarte ne cheama VIATA!
  TRAIASCA ROMANIA LIBERA DE JIGODII COMUNISTE!
  CEVA CLIENTI???
  CURAJOSI???
  CARE VREA SA MOARA???
  EU NU MAI AM NIMIC DE PIERDUT!
  IN ROMANIA!
  POT PLECA IN GERMANIA!
  AM STAT 20 DE ANI ACOLO!
  DAR DE CE SA NU PLEC,CU CADAVRELE OLIGARHILOR IN PORTBAGAJ????????????????????????

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Dănuț Păle ține CV-ul la secret. A dezvoltat o afacere de...

Afacerile de tip cartel au devenit o normalitate în România. În timp ce directorii sau șefii din instituții semnează pentru contracte din bani publici...

Dragnea Adonis, directorul de la DSVSA Buzău, a divorțat de soție...

Dragnea Adonis Laurențiu, directorul DSVSA Buzău, este doar unul dintre cei trei membrii ai familiei Dragnea care se înfruptă din salarii de peste 10.000...