Fostul ministru Bănicioiu află azi dacă își pierde imunitatea parlamentară

Publicat: 27 oct. 2020, 09:24, de Cezar Amariei, în ESENȚIAL , ? cititori
Fostul ministru Bănicioiu află azi dacă își pierde imunitatea parlamentară
Nicolae Bănicioiu

Deputații se vor reuni și vor decide marți dacă deputatul Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Sănătăţii, își păstrează sau nu imunitatea. Decizia va fi luată în urma solicitării făcute de Direcţia Naţională Anticorupţie, care a cerut urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi luare de mită în formă continuată.

Şedinţa va începe marţi, la ora 11,00, iar votul va fi secret cu bile, ceea ce necesită prezenţa fizică a deputaţilor, anunță Agerpres.

Vineri, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis vineri să voteze pentru ridicarea imunităţii lui Bănicioiu.

Preşedintele comisiei, Nicuşor Halici, a declarat că, prin votul dat, deputaţii jurişti au dorit să nu împiedice cu nimic aflarea adevărului.

„Nicolae Bănicioiu a susţinut că nu are nimic de ascuns în faţa instanţei şi Parchetului şi nu se consideră vinovat de ceea ce a fost identificat în dosarul deschis in rem”, a declarant Halici, citat de Agerpres. Tot el susține că în solicitarea DNA „sunt specificate elemente care duc în zona de infracţiune”.

În replica, Nicolae Bănicioiu a declarat că toate acuzaţiile la adresa sa sunt neadevărate.

„Sunt nişte minciuni. (…) Poziţia mea este foarte clară. Eu vreau să ajungem cât mai repede cu discuţia pe fond. Până acum nu am fost audiat, nu înţeleg de ce nu am fost audiat. Mi-a spus doamna avocat şi înţeleg din multe păreri juridice că puteam fi audiat de câte ori era nevoie. Nu mai candidez. Să stea lumea liniştită. Vreau eu să lămurim practic chestiunea asta şi văd cum e posibil totuşi ca în România denunţătorul să fie crezut absolut oricând, dar să rămână cu tot, să i se ofere protecţie, imunitate şi orice. Pot să-mi ia imunitatea şi orice că oricum le-am dat-o eu”, a spus Bănicioiu.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Gabriela Scutea, a trimis Camerei Deputaţilor, miercurea trecută, o scrisoare prin care transmite solicitarea DNA în vederea exercitării dreptului de a cere urmărirea penală faţă de deputatul Nicolae Bănicioiu, fost ministru. Faptele de care este acuzat s-ar fi petrecut în perioada 2012-2014 şi 2014-2015, când Bănicioiu a fost ministru.