FOTO Claudiu Năsui DĂ DE PĂMÂNT cu PSD!

Fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, reamintește faptul că le-a explicat celor de la PSD și PNL că legea plafonării facturilor la energie nu va funcționa și arată că, deși acum realizează acest lucru, foarte multe măsuri nu se mai pot adopta.

”Mai țineți minte ce ziceam în octombrie când PSD-PNL au trecut legea compensării și plafonării? Ziceam de pe atunci că va fi un eșec. Acum încep să vadă și ei asta.

Din păcate românii suferă și încă vor mai suferi din cauza lor. Ziceam atunci: „producătorii industriali nu vor mai putea face față. Așa că va trebui să închidă sau să-și reducă consumul. Prețurile produselor lor vor exploda. Produse pe care noi toți le cumpărăm.” ( https://bit.ly/3zqYtcL). De atunci fix asta s-a întâmplat. Marii consumatori industriali și-au redus sau chiar închis producția. Azomureș a oprit total. Alro Slatina, un producător important de aluminiu, își reduce producția cu 60%.

După ce a făcut răul, Domnul Ciolacu s-a trezit și el că legea făcută pe genunchi, de fapt nu ne ajută. Putea să se prindă de asta înainte de iarna asta. Când încă se mai putea face ceva. N-am avertizat numai eu. A avertizat și Cristina Prună din comisia pentru industrii și servicii. Degeaba. Au mers înainte cu propunerea de compensare+plafonare care nu avea cum să funcționeze. O propunere făcută de ministrul absent (de peste doi ani) al Energiei, domnul Virgil Popescu, priceput doar la limbă de lemn și la a vorbi mult fără să zică de fapt nimic. Scuzați-mă, greșesc, se pricepe de minune să facă tot soiul de combinații pentru el și pentru activul partidului din care face parte.

Este păcat că meschinăriile de genul ăsta au adus România în stadiul de a nu mai fi independentă energetic. Că asta e realitatea și, în același timp, fondul problemei.

Sistemul nostru energetic avea nevoie de investiții ca de aer. Dacă în trecut eram net exportatori de energie electrică, acum suntem net importatori. Iar situația nu va face decât să se înrăutățească.

Și toate astea pentru că de la Revoluție încoace, companiile de energie ale României au fost constant conduse de sinecuriști de partid. De incompetenți și de rude de baroni locali de partid.

Pentru că ne-au adus în stadiul de a fi la ananghie, trebuie să ne gândim, mai ales în situația asta, la soluții de avarie.

Există o soluție rapidă, elegantă și eficace, pe care am zis-o încă din octombrie. Să facem fix ce s-a făcut pentru lemne, la energie electrică și gaz. Adică să reducem taxele, în speță TVA-ul. Aceasta era propunerea USR. Să nu mai ia statul cu o mână și să dea cu alta. Ci să nu mai ia deloc. Era mai simplu și mai puțin birocratic. Doar că nu mai treceau banii pe la băieții deștepți.

Propunerea USR a fost confirmată și de recomandările Comisiei Europene. Și, în paralel, pentru că nu e doar o problemă de energie electrică și gaz, să reducem impozitarea muncii și să lăsăm mai mulți bani oamenilor și firmelor, ca să-și poată plăti traiul în această veritabilă criză. Din păcate, vechea clasă politică se gândește doar la funcții și la vilele lor personale. Pe ei îi afectează prea puțin creșterile de prețuri ca să le pese să facă altceva decât legi de ochii lumii.”, scrie Claudiu Năsui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...