Frank-Walter Steinmeier, reales președinte al Germaniei. Iohannis: Abia aștept să colaborăm pentru un parteneriat puternic

Frank-Walter Steinmeier a fost reales, duminică, pentru un al doilea mandat de președinte al Germaniei. Cu acest prilej, președintele Klaus Iohannis l-a felicitat pe omologul său printr-un mesaj pe Twitter.

„Felicitări, domnule Frank-Walter Steinmeier pentru realegerea în funcția de președinte federal al Germaniei. Abia aștept să cooperăm pentru un parteneriat puternic între România și Germania”, a scris, în limba germană, președintele Klaus Iohannis.

Preşedintele Germaniei, social-democratul Frank-Walter Steinmeier, a fost reales duminică pentru un al doilea mandat de cinci ani în această funcţie care, deși are un rol reprezentativ, trebuie să întruchipeze o autoritate morală dincolo de liniile de partid, relatează Agerpres.

În Germania, funcţia de preşedinte federal este în principal una ceremonială, dar titularul acestuia semnează proiecte de lege, se află frecvent pe scena publică în interiorul şi în afara ţării şi vorbeşte despre probleme politice actuale, menționează dpa.

În vârstă de 66 de ani, Frank-Walter Steinmeier este al cincilea preşedinte german care este reales; înaintea lui, în 2009, a fost reales Horst Kohler, care a demisionat un an mai târziu.

Steinmeier a fost ministru de externe între 2005 şi 2009 şi apoi între 2013 şi 2017. A fost, de asemenea, candidatul social-democrat la funcţia de cancelar la alegerile federale din 2009, în care a fost învins de Angela Merkel.

După ce a fost reales, Steinmeier a profitat de ocazie pentru a-i cere preşedintelui rus Vladimir Putin să calmeze tensiunile legate de Ucraina.

„Fac apel la preşedintele Putin să slăbească laţul din jurul gâtului Ucrainei şi să ni se alăture în căutarea unei modalităţi de a păstra pacea în Europa” a declarat Steinmeier, citat de dpa. Putin nu ar trebui să facă greşeala de a subestima forţa democraţiei, a adăugat Steinmeier în discursul său, în care s-a referit, de asemenea, la impactul pandemiei asupra democraţiei germane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...