Fraudă fiscală de 1,7 miliarde euro în Italia. Rețeta chinezească

Publicat: 26 ian. 2024, 08:48, de Victor Scarlat, în ESENȚIAL , ? cititori
Fraudă fiscală de 1,7 miliarde euro în Italia. Rețeta chinezească
Plăţile în numerar mai mari de 10.000 de euro, interzise de UE

Fraudă fiscală enormă în Italia, comisă de 85 de suspecţi, dintre care chinezi în cea mai mare parte, realizată printr-un sistem bancar subteran paralel. Peste 1.500 de conturi bancare au fost blocate într-o rețea de circa 150 de companii care au emis facturi false.

Poliţia italiană a anunţat, joi, legat de cazul de fraudă că a descoperit o rețea de facturi false în sumă de 1,7 miliarde de euro, banii fiind spălaţi printr-un sistem de aşa-numite bănci din umbră chineze.

În acest caz au fost confiscate bunuri în valoare de 350 de milioane de euro, inclusiv numerar, maşini de lux şi imobile, a anunțat Poliţia Guardia di Finanza (GdF) din Ancona, un oraş-port de pe coasta de est a Adriaticii Italiei.

De asemenea, 140 de companii s-au ales cu sechestru, iar autoritățile încearcă să-i identifice pe clienții italieni care au apelat la serviciile chinezilor.

În ultimul an, în Italia, au fost efectuate mai multe investigaţii care au vizat acest sistem bancar subteran paralel, condus de brokeri monetari chinezi fără licenţă.

Anchetele au avut loc în mai multe părţi ale Italiei și le-au determinat pe autorităţi să presupună existenţa unei game mai largi de servicii oferite de organizaţii legate de China, cum ar fi ascunderea plăţilor transfrontaliere pentru cartelurile de droguri şi facilitarea evaziunii fiscale.

Companiile fictive ”pe hârtie” au emis facturi false şi le-au spus clienţilor în ce cont bancar italian să facă plăţile, susțin procurorii din Ancona. Cum ajungeau banii, aceștia erau transferați de compania falsă într-un cont la o bancă chineză, ca plată pentru importurile de produse care nu fuseseră realizate niciodată.

Suma iniţială, dar fără comision, a fost returnată în numerar de către curieri clientului care a efectuat prima plată, spun poliţiștii. O astfel de reţea de ”bănci subterane” face posibilă spălarea de miliarde de euro.