Fraude masive cu finanțare prin Fondul de Mediu (AFM): 3 miliarde de lei ”distribuite” în câteva secunde

Publicat: 23 apr. 2024, 12:19, de Cristian Matache, în Dezvăluiri , ? cititori
Exclusiv
Fraude masive cu finanțare prin Fondul de Mediu (AFM): 3 miliarde de lei ”distribuite” în câteva secunde

Administrația Fondului de Mediu este singura instituție care acordă finanțare după principiul ”primul venit, primul servit”. Din această cauză, unii își asigură un avantaj prin tot felul de tertipuri frauduloase în complicitate cu cineva care a construit și menține sistemul.

Sesiunea de depunere a dosarelor de finanțare pentru sistemele de alimentare cu apă, canalizare și epurare a apelor uzate, organizată de Administrația Fondului de Mediu și desfășurată în data de 5 aprilie, s-a încheiat în câteva secunde pe anumite regiuni în condițiile în care o cerere de finanțare se completează și se depune în minim două minute. Această situație a fost posibilă doar dacă a avut loc o fraudă.

Cineva care a avut acces la sistem a dat cererile de finanțare cu o seară înainte zilei de 5 aprilie astfel încât acestea să fie gata completate pentru a fi înregistrate  la câteva secunde după ora 10, când a demarat sesiunea. Și în felul acesta, o parte din cele 3 miliarde de lei, cât a fost bugetul pentru această sesiune, a ajuns în posesia unor beneficiari care au fentat regulile.

Conducerea Administrației Fondului de Mediu a observat că unele cereri au fost înregistrate, dar semnătura electronică a fost adăugată ulterior, ceea ce a ridicat suspiciunea unei posibile fraude. AFM a trimis informare detaliată la minister cu propunerea ca ministrul să avizeze informarea către autorități

Pe site-ul Administrației Fondului de Mediu apar ca ore de închidere 10:04, 10:06 etc. Doar că la o analiză internă a celor de la AFM, s-a observat că o parte din cererile de finanțare depuse ”ultra rapid”au fost semnat electronic ulterior depunerii în sistemul informatic al AFM.

De ce au loc astfel de încercări de fraudare?

Pentru că Administrația Fondului de Mediu este singura instituție care oferă finanțare prin diverse programe (precum montarea de panouri fotovoltaice, iluminat, apă și canalizare etc.) pe principiul „primul venit, primul servit”, fără a impune cerințe minime de eficiență. Astfel, apare o cursă contra-cronometru pentru depunerea dosarelor, iar unii încearcă să își asigure un avantaj, beneficiind de informații privilegiate de la cei care cunosc funcționarea sistemului. Posibilii complici ar putea fi:

1. Persoane din cadrul AFM;

2. Persoane din cadrul Ministerului Mediului (care are în subordine AFM);

3. Persoane implicate în platforma care găzduiește portalul AFM.

Șefii AFM au solicitat Ministerului Mediului suspendarea sesiunii din data de 5 mai, însă au fost refuzați de către instituția condusă de Mircea Fechet, pe considerentul ”că ne facem de râs”. În plus, de mai bine de o săptămână, ministerul nu a mai emis nicio declarație în legătură cu acest subiect.

Programul de finanțare pentru apă și canalizare este destinat primăriilor. Se ridică întrebarea cum au reușit câteva dintre acestea să depună cereri într-un timp atât de scurt și cine sunt complicii lor. Publicația noastră a adresat întrebări atât Administrației Fondului de Mediu, cât și Ministerului Mediului, în încercarea de a obține mai multe informații despre acest caz și de a identifica persoanele, firmele și instituțiile suspectate de încălcarea legii.

 

Au fost depuse 201 de dosare pentru cele 8 regiuni

Bugetul alocat acestui program a fost rezervat integral într-un timp record, fiind depuse un număr total de 201 de dosare pentru cele 8 regiuni, a anunțat AFM imediat după ce s-a închis sesiunea de finanțare.

“Felicit toți solicitanții care s-au înscris în Programul Apă Canal. Mă bucură interesul acordat pentru acest segment de finanțare, deoarece este important să redresăm decalajul pe care îl înregistrăm la acest capitol față de alte țări europene. Susţinem aceste investiţii în toată țara şi le considerăm absolut necesare pentru dezvoltarea durabilă a României şi atingerea ţintelor asumate de ţara noastră. Apreciez faptul că reprezentanții unităților administrativ-teritoriale accesează aceste oportunități de dezvoltare a comunităților din care fac parte, pentru îmbunătățirea condițiilor de viață ale locuitorilor și pentru limitarea efectelor negative asupra mediului cauzate de lipsa infrastructurii de alimentare cu apă și canalizare.”, a declarat Laurențiu-Adrian Neculăescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu.

 

Programul are caracter multianual şi s-a desfăşurat la nivel naţional, pe regiuni. Înscrierea în cadrul programului s-a realizat prin intermediul aplicației informatice în limita a 200% din bugetul alocat sesiunii.

 

Regiunea București-Ilfov – 356.738.895,24 lei;

Număr dosare depuse – 8

 

Regiunea Nord-Est: județele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui – 509.977.223,81 lei;

Număr dosare depuse – 33

 

Regiunea Sud-Est: județele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Vrancea şi Tulcea – 382.521.238,99 lei;

Număr dosare depuse – 27

 

Regiunea Sud-Muntenia: județele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman – 462.352.415,27 lei;

Număr dosare depuse – 33

 

Regiunea Sud-Vest Oltenia: județele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea – 303.842.195,50 lei;

Număr dosare depuse – 25

 

Regiunea Vest: județele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş – 263.819.594,69 lei;

Număr dosare depuse – 17

 

Regiunea Nord-Vest: județele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş – 398.177.704,68 lei;

Număr dosare depuse – 27

 

Regiunea Centru: județele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu – 385.288.157,70 lei.

Număr dosare depuse – 31

 

TOTAL: 3.062.717.425,88 lei.

 

În cadrul programului se finanțează tipurile de investiții care vizează atât înființarea sistemelor de alimentare cu apă și a sistemelor de canalizare, cât și extinderea sau modernizarea sistemelor de alimentare cu apă și sistemelor de canalizare existente. Un proiect poate presupune atât lucrări destinate sistemelor de alimentare cu apă, cât și lucrări destinate sistemelor de canalizare, au spus reprezentanții Administrației Fondului de Mediu.