Funeraliile Reginei: Ce Case Regale din Europa vor merge la Londra

Publicat: 17 sept. 2022, 09:41, de Magda Marincovici, în Internațional , ? cititori
Funeraliile Reginei: Ce Case Regale din Europa vor merge la Londra
regina elisabeta

Înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a are loc luni, 19 septembrie, la Westminster Abbey  din Londra și va aduna regi și regine, prinți și prințese, duci și ducese, reprezentând toate casele regale europene, care au avut relații strânse cu suverana sau au fost chiar rude. Ele sunt prezentate într-un amplu material de Euronews.

Belgia: Regele Filip și Regina Mathilde.”Fiecare dintre întâlnirile noastre va rămâne gravată în amintirile noastre pentru totodeauna”, au menționat cei doi într-un mesaj.  Strămoșul regelui Filip este regele Leopold I, primul rege al belgienilor, care a fost și unchiul reginei Victoria. Și regina Victoria a fost stră-străbunica reginei Elisabeta a II-a.

Danemarca: Regina Margrethe a II-a – care recent a sărbătorit 50 de ani de regalitate -, împreună cu fiul său, Prințul Moștenitor Frederik. Regina Margrethe a II-a a fost verișoară de gradul al treilea cu Regina Elisabeta a II-a. ”Mama ta a fost foarte importantă pentru mine și pentru familia mea”, a scris regina Margrethe într-o scrisoare către regele Charles al III-lea al Marii Britanii. „Ea a fost o figură impresionantă printre monarhii europeni și o mare inspirație pentru noi toți”.

Liechtenstein: Alteța Sa Serenă Prințul Ereditar Alois și soția sa, Alteța Sa Regală Prințesa Ereditar Sophie.

Luxemburg: Marele Duce Henri și Marea Ducesă Maria Tereza de Luxemburg.

„Regina a jucat un rol considerabil în modelarea istoriei Regatului Unit ca monarh cel mai longeviv al său. Am admirat profund puterea ei morală și determinarea. A fost un monarh exemplar, cel mai iubit și respectat de oamenii din întreaga lume”, a transmis Marele Duce Henri regelui Charles al III-lea.

Monaco: Prințul Albert al II-lea și Prințesa Charlene. „Ea a reprezentat cu adevărat unitatea și demnitatea Regatului Unit în ultimele șapte decenii”, a scris Prințul Albert într-o scrisoare adresată Regelui Charles al III-lea.

Olanda: Regele Willem-Alexander și Regina Máxima, împreună cu prințesa Beatrix. „Ne amintim de regina Elisabeta a II-a cu profund respect și mare afecțiune. Neclintită și înțeleaptă, și-a dedicat viața slujirii poporului britanic”, a spus familia regală olandeză într-un comunicat.

Norvegia: Regele Harald al V-lea și Regina Sonja a Norvegiei. „Timp de aproape un secol, Majestatea Sa și-a dedicat viața slujirii Commonwealth-ului, urmând poporul britanic în zile bune și rele, în vremuri de fericire și tristețe”, a subliniat regele Harald într-un comunicat.

Regina Elisabeta a II-a și Regele Harald erau veri de gradul al doilea, având aceiași străbunici, regele Edward al VII-lea și regina Alexandra, care au fost tatăl și mama reginei Maud a Norvegiei.

Spania: Regele Felipe al VI -lea și Regina Letizia, și părinții lui Felipe, fostul rege Juan Carlos și Regina Sofia .

Într-o telegramă trimisă Palatului Buckingham, regele Felipe a spus că „simțul datoriei, angajamentul și serviciul pe viață al Reginei față de poporul Regatului Unit și al Irlandei de Nord au fost un exemplu pentru noi toți și vor rămâne o moștenire puternică și valoroasă pentru viitor. generații”.

Regele Felipe a fost verișorul al treilea al Reginei – și o numea cu afecțiune „Mătușa Lilibet” – în timp ce tatăl său, Regele Juan Carlos, este stră-strănepotul Reginei Victoria.

Suedia: Regele  Carl al XVI-lea și Regina Silvia. „Ea a fost întotdeauna dragă familiei mele și o legătură prețioasă în istoria noastră comună a familiei”, a scris regele.

Regele Carl al XVI-lea Gustaf și regina Elisabeta a II-a au avut aceeași stră-străbunica, regina Victoria.

România: Majestatea Sa Margareta şi principele consort Radu, reprezentând Casa Regală a României, au confirmat participarea la funeralii.

Se știe că Regele Mihai, ultimul rege al României a fost verișor de gradul al III-lea cu Regina Elisabeta a II-a.  ”Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei a avut în Regina Elisabeta a II-a, de-a lungul întregii vieți, un inegalabil sprijin, model de cârmuire regală și curaj, un far luminos. Regina Elisabeta a fost mereu prezentă în viața Familiei Regale române și a păstrat o neîntreruptă legătură de familie. După dispariția Regelui Mihai și a Ducelui de Edinburgh, pentru Majestatea Sa Margareta, Regina Elisabeta a II-a a fost un punct de referință fundamental, un sprijin moral, intelectual, afectiv și instituțional”, a transmis Biroul de presă al MS Custodele Coroanei, Principesa Margareta.

Este posibil ca la funeralii să fie prezenți Regele Constantin al II-lea și Regina Ana-Marie a Greciei, precum și Prințul moștenitor Alexandru al Iugoslaviei.