Furnizorii nu mai au voie să ne taie gazul sau curentul dacă nu le plătim, cât timp suntem în perioada de plafonare a facturilor

Consumatorii casnici de electricitate şi gaze nu vor putea fi deconectaţi de la reţea pe toată perioada de aplicare a Legii privind măsurile de sprijin, a afirmat, miercuri, ministrul Energiei, Virgil Popescu, în briefingul de la finalul şedinţei de Guvern.

„După ce am văzut ce fac furnizorii, emit facturi şi forţează plata acestor facturi, existând acest risc al debranşării… Evident, când le dăm o sancţiune de refacere a facturii, de nepercepere a penalităţilor, evident că trebuie să ne asigurăm că nu pot fi abuzuri din partea furnizorilor împotriva oamenilor, care nu au capacitatea de negociere cu furnizorii cum au firmele mari, ne asigurăm că nu pot să-i debranşeze. Pe toată perioada aceasta de aplicare a legii nu vor fi debranşări nu doar pentru consumatorii vulnerabili, ci şi pentru restul consumatorilor, inclusiv până la emiterea facturilor de regularizare”, a precizat Popescu, citat de Agerpres.

 Consumatorii vulnerabili nu pot fi debranşaţi conform Legii consumatorului vulnerabil şi Legii 259/2021 privind compensarea şi plafonarea facturilor la energie.

În trecut s-au adunat datorii foarte mari cu această măsură

Jurnaliştii i-au amintit că şi în trecut a existat această prevedere şi s-au adunat datorii foarte mari din partea consumatorilor către furnizori.

„Aşa este, între timp acest lucru s-a reglat. Dar între timp a apărut în piaţă un comportament incorect, să spunem, din partea celeilalte părţi, a furnizorilor, iar noi trebuie să fim echilibraţi şi să venim şi în sprijinul clienţilor, atunci când este cazul. Şi faptul că s-au întocmit milioane de facturi, aşa cum ne demonstrează realitatea, într-un mod eronat şi există acest risc ca până la finalizarea tuturor litigiilor cu ANRE oamenii să fie debranşaţi, nu poate să rămână aşa, de aceea introducem (această măsură de interzicere a debranşării – n.r.)”, a precizat ministrul.

Popescu: Furnizorii sunt vinovați de situația creată

În opinia sa, furnizorii sunt cei vinovaţi de situaţia creată pentru că nu au respectat Legea privind compensarea şi plafonarea facturilor.

Popescu a mai spus că premierul Nicolae Ciucă a cerut miercuri reprezentanţilor Consiliului Concurenţei să verifice dacă nu a existat o înţelegere între furnizori privind fixarea preţurilor.

Totodată, întrebat dacă TVA va putea fi redusă de la 1 februarie, aşa cum a cerut preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, ministrul Energiei a răspuns că acest lucru se va discuta în coaliţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole