Furt de date record: 10 miliarde de parole au ajuns publice

Publicat: 09 iul. 2024, 16:02, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în TEHNOLOGIE , ? cititori
Furt de date record: 10 miliarde de parole au ajuns publice
Foto: cybernews

Cea mai mare scurgere de informații din toate timpurile: 10 miliarde de parole online au ajuns publice pe Internet. Practic, parole vechi și noi, din toate categoriile au devenit publice.

Este cea mai mare scurgere de parole din istorie. Credeți sau nu, fișierul conține 9.948.575.739 de parole. Acum este important să acționați corect.

Cercetătorii în securitate de la Cybernews au anunțat descoperirea celei mai mari colecții de parole publicate vreodată. Fișierul, denumit „rockyou2024.txt”, conține 9.948.575.739 de parole unice în text clar și a fost încărcat pe 4 iulie de un utilizator pe nume ObamaCare.

Echipa de cercetare a comparat parolele din scurgere cu propriul Leaked Password Checker și a constatat că în colecție se găsesc atât scurgeri de date vechi, cât și noi. Acest amestec crește probabilitatea ca multe dintre aceste parole să fi fost reutilizate de posesori și, prin urmare, să fie vulnerabile la atacuri cibernetice.

Colecția este o dezvoltare ulterioară a colecției RockYou2021, care era cea mai mare la momentul respectiv, cu 8,4 miliarde de parole. Potrivit cercetătorilor de la Cybernews, setul de date a fost extins cu 1,5 miliarde de intrări prin colectarea parolelor din diverse scurgeri între 2021 și 2024.

Cybernews recomandă schimbarea imediată a tuturor parolelor care ar putea fi legate de scurgere și alegerea unor parole puternice și unice. În plus, autentificarea multifactorială ar trebui activată ori de câte ori este posibil și ar trebui utilizat un software de gestionare a parolelor pentru a genera și stoca în siguranță parole complexe.

Echipa Cybernews intenționează, de asemenea, să integreze datele de la RockYou2024 în Leaked Password Checker. Acest lucru va permite oricui să verifice dacă datele sale de conectare au fost afectate.