„Des, din grabă, mâncam fast food. În ultima perioadă am verificat multe unităţi de acest gen. Înainte să fiu vice mâncam fără întrebări, acum că am costatat atâtea nereguli, mă întreb de două ori înainte să mănânc. Am găsit gândaci vii şi morţi in frigidere, mare grijă”, a declarat, joi, Mihai Culeafă într-o conferință de presă.
Până la data de 15 martie, restaurantele trebuie să aibă trecut în meniu în dreptul mâncării numărul de E-uri, coeficientul caloric, precum și ingredientele folosite pentru produsele vândute şi un cod QR, a mai spus vicepreședintele ANPC.
„Alături de numele preparatului va trebui trecut numărul de e-uri. Dacă adaugi numai creme vegetale cu conservanţi va fi lista foarte lungă de scris lângă fiecare mâncare. Sigur, mâncarea va fi mai bună, nu neaparat mai scumpă”, a declarat Mihai Culeafă
Preşedintele Autorităţii Naţional pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, anunță controale în continuare și îi avertizează pe operatorii economici că nu va renunţa la aceste acțiuni, indiferent de intervenţiile la persoane sus-puse din politică.
„Să pună mâna pe mop şi nu pe telefon”, le-a transmis Horia Constantinescu celor care vor să scape de amenzi şi de verificări.
„Să se apuce să-și asume faptul că au contaminat cu bună știință, de exemplu, apa, să-și asume faptul că au pus la dispoziția consumatorilor alimente congelate din sezoanele trecute, să-și asume oricare dintre abaterile constatate de către colegii noștri. Să renunțe la teza că desfășurăm controale abuzive, pentru că fiecare dintre acestea a fost și este susținut de materiale foto sau video”, a adăugat Constantinescu.
În 2022, comisarii de la Protecţia Consumatorilor au aplicat amenzi în valoare de 217,4 milioane de lei, în creştere cu 80,7% faţă de anul precedent, a precizat Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţional pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).
Valoarea amenzilor încasate s-a ridicat la 43,5 milioane de lei, cu 16 milioane de lei, mai mult față de 2021.
El a reamintit de reintroducerea conceptului de Cazier comercial – bază de date actualizată zilnic, care are rolul de a inventarieze neregulile înregistrate de echipele de control la operatorii economici şi care să poată face posibilă, în timp real depistarea abaterilor repetate ale acestora.
Cazierul comercial a fost introdus în transpunerea Directivei Omnibus în legislaţia naţională, care se referă la dublul standard.
Printre abaterile constatate se numără: