Garda Națională de Mediu va utiliza drone pentru a ”depista poluatorii în timp util”

Publicat: 29 mai 2024, 06:50, de Cristina Cohuț, în ACTUALITATE , ? cititori
Garda Națională de Mediu va utiliza drone pentru a ”depista poluatorii în timp util”

Garda Naţională de Mediu achiziționează drone pentru monitorizare și control, care „vor ajuta la descoperirea poluatorilor în timp util”. Șeful instituției a menționat că aceste drone sunt cumpărate prin intermediul PNRR și reprezintă un proiect foarte important.

„Astăzi, Garda Naţională de Mediu recepţionează 16 drone achizitionate prin programul PNRR. Ziua de azi marchează un moment istoric pentru Garda Naţională de Mediu, istoric şi firesc deopotrivă, anume dotarea celei mai importante instituţii de inspecţie şi control din domeniul protecţiei mediului cu tehnologie pe măsura atribuţiilor.

Aceste echipamente vor ajuta la depistarea poluatorilor în timp util, astfel încât acţiunile noastre să fie prompte, asigurând totodată şi un grad ridicat de prevenţie. Este un succes al instituţiei, şi ţin pe această cale să felicit echipa de proiect pentru faptul că GNM a reuşit performanţa de a respecta până acum, toate jaloanele impuse prin PNRR”, a declarat șeful Gărzii Naţionale de Mediu, Andrei Corlan.

Reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu au anunțat că aceste echipamente de ultimă generație sunt achiziționate printr-un proiect PNRR aflat în derulare începând cu 21 martie 2024.

„Sistemele aeropurtate, dotate cu senzori şi echipamente specifice activităţii de inspecţie şi control (termoviziune/filmare de noapte, capturi foto/video, măsurare a suprafeţelor şi volumelor), vor furniza informaţii în timp util de la diverse evenimente cu impact asupra mediului şi vor deveni un instrument esenţial în activitatea zilnică a comisarilor de mediu”, au precizat reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu.

În aceste zile, la Brașov, are loc a doua rundă de instruire pentru comisarii din cele 14 comisariate județene ale Gărzii Naționale de Mediu, care vor fi echipate cu noile drone.

Este vorba despre comisariatele din Alba, Bacău, Bihor, Brașov, Brăila, Constanța, Giurgiu, Iași, Mehedinți, Olt, Prahova, Sălaj, Suceava, Timiș, precum și Comisariatul General, care acoperă și zona București-Ilfov.

Conform planului, aceste echipamente vor fi utilizate în acțiunile GNM, în funcție de calendarul de implementare, după finalizarea cursurilor de instruire și înmatricularea dronelor.