Gata cu statul la cozi! Cazierul judiciar se poate descărca online

Din 30 ianuarie, eliberarea unui cazier judiciar se va putea face și în format electronic. Eliberarea documentului este gratuită.

Potrivit Ministrului Digitalizării, Sebastian Burduja, eliberarea unui cazier judiciar se va putea face și în format electronic.

Cazierul judiciar va putea fi descărcat de pe platforma Ghișeul.ro. Însă, nu toți românii vor putea să descarce online cazierul.

În primă fază, spun oficialii, online se vor putea descărca certificate doar pentru cei care nu au fapte penale. Românii care au înscrisuri în cazier vor mai avea de așteptat o vreme.

La momentul actual, cazierul judiciar mai poate fi cerut la angajare doar atunci când legislația prevede că acest lucru este obligatoriu, de exemplu, în cazul funcționarilor publici, consilierilor juridici, gestionarilor sau personalului cu atribuții de pază.

Legea a fost promulgată de Iohannis

Legea potrivit căreia, cazierul judiciar va putea fi obținut și în format electronic, a fost adoptată de Parlament și promulgată de președintele Klaus Iohannis.

”La solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în urma consemnării opţiunii în cererea-tip, certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit şi în formă electronică.

Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată şi sunt asimilate înscrisurilor autentice”, se menționează în lege.

În termen de șase luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin ordin comun al ministrului afacerilor interne şi al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării, sunt stabilite procedurile pentru eliberarea în formă electronică a cazierului judiciar.

Legea a fost adoptată pe 7 decembrie de Camera Deputaților, cu 250 de voturi ”pentru”, două ”contra” și două abțineri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...