GCS: O nouă zi fără niciun pat ATI liber pentru pacienţii cu COVID-19

Publicat: 19 oct. 2021, 16:44, de Raluca I. Heroiu, în Sănătate , ? cititori
GCS: O nouă zi fără niciun pat ATI liber pentru pacienţii cu COVID-19

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat, marţi, că, la nivel naţional, la acest moment, nu sunt paturi ATI libere, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiţii medicale care sunt şi confirmate cu SARS-COV-2.

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, în 19 octombrie, conform datelor existente în aplicaţia alerte.ms, la nivel naţional există 1.635 de paturi de ATI destinate pacienţilor COVID-19. În Bucureşti sunt avizate de DSP 347 paturi de ATI pentru pacienţii de COVID-19.

De asemenea, la nivel naţional există o rezervă operaţională de 182 paturi ATI destinate pacienţilor de COVID-19. Aceste paturi sunt activate, în dinamică, acolo unde numărul pacienţilor ATI depăşeşte capacitatea secţiilor principale.

„1.805 paturi ATI sunt ocupate la nivelul întregii ţări. La  nivel naţional, la acest moment, nu sunt paturi ATI libere, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiţii medicale care sunt şi confirmate cu SARS-COV-2. Se lucrează în continuare pentru operaţionalizarea şi asigurarea personalului medical necesar pentru alte paturi ATI care vor fi disponibile în zilele următoare. Menţionăm faptul că în procesul de operaţionalizare a unor noi paturi ATI se pune accent pe cele destinate persoanelor care prezintă anumite condiţii medicale şi care sunt şi confirmate cu SARS-COV-2 pentru că în aceste cazuri respectivii pacienţi prezintă afecţiuni grave ce pot constitui comorbidităţi şi sunt expuşi unui risc mult mai mare”, a transmis sursa citată.