Generația X, mai afectată de cancer. Cauze și prevenție

Publicat: 17 iun. 2024, 17:23, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Generația X, mai afectată de cancer. Cauze și prevenție
cancer generația X prevenție cauze

Comparativ cu generațiile anterioare, în rândul celor născuți între 1965 și 1980 se înregistrează cea mai mare creștere  a incidenței cancerului.

Este  generația X, prima generație cu o rată a cancerului mai mare față de cea a părinților acesteia. În plus, studiul care formulează aceste concluzii alarmante mai adaugă că incidența cancerului s-ar putea menține la cote ridicate mult timp, în SUA.

Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Institutul Național al Cancerului din SUA și rezultatele au fost publicate în revista Jama Network.

Cercetătorii implicați în acest studiu au observat creșterea cancerelor la grupele de vârstă mai tinere. Pentru a explica tendința de creștere a incidenței cancerelor pe anul de naștere, cercetătorii au analizat datele din 13 registre  din programul Surveillance, Epidemiology and End Results.

Cercetătorii au comparat incidența diferitelor tipuri de cancere la vârsta de 60 de ani în cadrul generației X (1965-1980) și în cadrul generației Baby Boomers (1946-1964). Datele au evidențiat că generația X este cea mai afectată. În special, femeile sunt predispuse să dezvolte cancer  tiroidian, renal, rectal, uterin, de colon, pancreatic, limfom non-Hodgkins și leucemie.

În rândul bărbaților, crește rata cancerului de tiroidă, rinichi, rect, colon, prostată și leucemie.

Principalele cauze ale acestui fenomen sunt: fumatul, instabilitatea genomică și inflamația cronică, dezechilibrele imunitare și microbiota alterată, care creează un mediu favorabil pentru trecerea celulelor pre-maligne la cele maligne.

Acest subiecre a fost ”tratat”  la Chicago, în cadrul  ediției din acest an a Congresului Mondial de Oncologie (Asco).

Pandemie de cancer

Potrivit Il Messaggero, care îl citează pe medicul Saverio Cinieri, președintele Fundației Asociației Italiane de Oncologie Medicală: „Ne aflăm într-o adevărată pandemie de cancer: în fiecare zi, în Italia, 1.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer”.

În opinia dr. Cinieri, „procesul de cancerogeneză durează mulți ani, chiar zeci de ani. În această perioadă omul pare sănătos și total asimptomatic, însă, în realitate, mai mulți factori favorizează deja în mod activ transformarea. Un exemplu clasic este fumatul, în care fiecare țigară fumată induce procesul de carcinogeneză. Instabilitatea genomică este, de asemenea, principala condiție fiziologică care poate favoriza dezvoltarea cancerului, inflamația cronică, dezechilibrele imunitare și alterarea microbiotei”.

În aest condiții, dr. Cinieri consideră că obiectivul esențial constă în surprinderea acestor factori modificabili, ceea ce este posibil prin ”simple probe de sânge”.

Dr. Cinieri numește aceasta ”prevenție activă împotriva cancerului, care trebuie, evident, să fie combinată cu un stil de viață corect. Numai în acest fel putem reduce povara bolii și ne putem concentra pe cele mai eficiente și din ce în ce mai personalizate terapii”.