Geoană clonat de voturile lui Moș Nicolae

Alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020 s-au desfășurat după replica cetățeanului turmentat din „O scrisoare pierdută” a lui Ion Luca Caragiale – „Vorba e…eu pentru cine votez?”.

Însă, votul de duminică a adus o nouă premieră în politica românească de după 1989, și am revăzut finalul alegerilor prezidențiale din 2009. Faptul că fiecare votant a trebuit să poarte mască ne-a dus aminte de celebrul personaj Zorro din romanul „Blestemul lui Capistrano”, al scriitorului american Johnston McCulley.

Practic, toți votanții de ieri au fost pentru câteva minute în pielea lui Zorro. Dar, alegerile ieri au avut și momente de comedie deșănțată pe care le-am trăit în 2009, culmea, tot pe 6 decembrie. 

La aflarea primelor exit-poll-uri din 6 decembrie 2009, Mircea Geoană, candidatul PSD la președinția României, radia și chiar a țopăit de bucurie. Lângă presedintele PSD s-au aflat soția, fiica și fiul acestuia. Doamna Geoană a și lăcrimat emoționată, mai ales că discursul de învingător a privit-o și pe ea. „Mihaela dragostea mea, mama știu că ești la televizor, tata în ceruri”, a spus Geoană. Dar, dimineața când s-au numărat voturile, Traian Băsescu era președinte.

Aseară în rolul lui Geoană a fost Ludovic Orban, Rareș Bogdan și Traian Băsescu.

Prim-vicepreședintele PNLRares Bogdan, susținea aseară că liberalii vor avea 32% rezultat final, iar după redistribuire vor ajunge la 34-35%.

„PNL a câștigat alegerile! Noi am avut un finish foarte bun în țară, în general dreapta votează masiv după ora 19.00, peste asta vin voturile din diaspora. Noi ne bazăm pe un 32%”, a declarat aseară liderul PNL Ludovic Orban. Tot aseară, fostul președinte Traian Băsescu ne anunța foarte vesel că „PMP va avea 7% fără redistribuire”.

Astăzi, după numărarea a peste 99,83% din voturi: PSD – 29%, PNL – 25%, USR – 15%, AUR – 9%. PMP riscă să nu intre în Parlament. Adică, PSD a obținut cel mai mare număr de voturi, PNL este departe de estimarea lui Rareș Bogdan și Ludovic Orban, iar PMP lui Băsescu poate rămâne în afara Parlamentului.

Practic, Orban, Rareș Bogdan și Băsescu n-au știut sau nu au ținut cont de faptul că democrația nu este votare, ci calcularea voturilor. Ca atare, au căzut în capcana vorbelor lui Schiller-„Votul ar trebui să fie cântărit, nu numărat”.

Așadar, Ludovic Orban, Rareș Bogdan și Traian Băsescu au făcut la fel ca Mircea Geoană în 2009, adică seara erau pe val, iar dimineața s-au trezit sub val. Practic, s-au culcat învingători și în zori s-au trezit învinși, ceea ce a însemnat că Moș Nicolae în loc să pună voturi în ghete, le-a scos din ghetele de parlamentari!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
INSTANT_VOUCHER_SOCIAL_TICHET_32_INQUAM_Octav_Ganea

Unde vă adresați dacă nu ați primit cardul pentru tichetele sociale...

Deși îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru a obține tichetele sociale de 250 lei, sunt în continuare mulți români care susțin că nu au intrat...