George Simion a fost la Cimitirul MontParnasse din Paris

Publicat: 04 aug. 2022, 12:41, de Nina Marcu, în ACTUALITATE , ? cititori
George Simion a fost la Cimitirul MontParnasse din Paris

Liderul AUR, George Simion, s-a deplasat la Paris, ca să-i întâlnească pe susținătorii partidului pe care îl conduce. Înainte de a da ochii cu membrii sau simpatizanții AUR de la Paris și din Franța, Simion a mers la Cimitirul MontParnasse, unul dintre cele trei mari cimitire pariziene.

Aici s-a filmat, după tipicul propriu, la mormântul lui Emil Cioran și Constantin Brâncuși, marii români adoptați de Franța. Se pare că l-a sărit pe Eugen Ionesco. Eu aș fi și invidioasă, dacă aș fi în locul acestuia și n-am primit vizita liderului AUR.

Nu știu, și nu știe nimeni, că nu sunt dovezi în sensul ăsta, recte vreun filmuleț, dacă a aprins și vreo lumânare la căpătâiul celor doi, că așa, cică, fac bunii creștini, dacă a știut despre valoarea culturală și chiar istorică a cimitirului și a vrut, na, ca un scriitor ce se află, să se culturalizeze, ori doar a vrut să imortalizeze momentul pentru prezent și pentru posteritate.

Nu știu nici – așa sunt eu, curioasă, bașca ziaristă – dacă Simion a avut nevoie de hartă și de lista cu personalități, ca să ajungă la mormintele lui Cioran și Brâncuși, căci marele cimitir parizian se întinde pe mai bine de 19 hectare de teren, ori a fost cu cineva care i-a arătat calea. Către morminte, nu altfel. Cert este că liderul AUR a bifat la realizări și faptul că a vizitat unul dintre obiectivele turistice -, da, da… – de neratat, dacă ajungi la Paris, Cimitirul MontParnasse.

De ce spun obiectiv turistic? Uite de asta: are mister, are tenebre, are o istorie de aproape 500 de ani, are opere de artă. Că doar n-o fi precum cimitirul de la Bărbulești, județul Ialomița, care are turnulețe și case aproape ca alea din sat… Cimitirul Montparnasse a devenit faimos când personalități precum Constantin Brâncuși, Simone de Beauvoir, Charles Baudelaire, Samuel Beckett, Eugen Ionesco, Edith Piaf, Emil Cioran, Jim Morrison, Man Ray, Andre Citroen, Tzara Tristan, Guy de Maupassant, Edgar Quinet au lăsat cu limbă de moarte să fie îngropate aici.

Acestora li se adaugă alți sculptori, pictori, matematicieni, lideri politici sau religioși, cimitirul devenind, astfel, un loc de întâlnire pentru cultură, știință, spiritualitate, dar și pentru plebe. Multe morminte au alături adevărate opere de artă, realizate fie din sculpturi care prezintă ocupațiile celor dispăruți, fie din unele care au imortalizat portretele decedaților.

Un exemplu este sculptura lui Brâncuși, “Sărutul”, dedicată unei anarhiste de origine rusă care s-a sinucis din cauza unei probleme de dragoste. Un alt monument important este la mormântul îndrăgostiților despărțiți. Aici avem reprezentată în marmură o femeie întinsă și moartă și un bărbat viu care încearcă să ajungă la ea. Cele cu tematică religioasă, fotografiile și gravurile sunt cam la ordinea zilei.

Cimitirul Montparnasse este trecut, grație acestor opere de artă, ca și arborilor decorativi, în ghidurile turistice ca obiectiv de interes cultural. Un alt punct de atracție, este moara de vânt din centrul cimitirului care acum e, mai degrabă, după mulți ani adunați pe răboj, un turn. Locul poate fi vizitat de turiști între orele 8:00 și 17:30.