Georgia: sula din coastele Kremlinului se ascute pentru luptă!

Publicat: 17 apr. 2024, 21:38, de Radu Caranfil, în POLITICĂ , ? cititori
Georgia: sula din coastele Kremlinului se ascute pentru luptă!

Proteste masive împotriva unei legi privind securitatatea, inspirată de Rusia, zguduie Georgia – o națiune mică, dar strategic amplasată în Caucazul de Sud – în timp ce țara de la Marea Neagră luptă să-și croiască un drum strategic între vecinul său masiv din nord și propriile ambiții euro-atlantice.

Mii de oameni au ieșit pe străzile capitalei Tbilisi, în ultimele zile, pentru a protesta împotriva unei legi propuse privind înregistrarea agenților străini. Aceasta ar cere organizațiilor care primesc mai mult de 20% din finanțarea lor din străinătate să se înregistreze ca „agenți de influență străină” sau să se confrunte cu amenzi. Susținătorii viitoarei aderări a Georgiei la Uniunea Europeană se tem că proiectul de lege va submina candidatura țării într-un proces deja complicat.

Legislația este cunoscută, în mod colocvial, ca „legea rusă”, date fiind asemănările sale cu o lege din 2012, pe care Kremlinul președintelui Vladimir Putin a folosit-o pentru a reprima disidența. Partidul aflat la guvernare, Georgian Dream – considerat pe scară largă aliniat cu Moscova – a încercat pentru prima dată să treacă legislația în primăvara anului 2023, dar a fost nevoit să o retragă în fața protestelor în masă.

La fel ca și în 2023, protestele împotriva legii privind agenții străini au luat o turnură anti-rusă mai largă, pe măsură ce georgienii orientați către Occident – în special categoriile demografice mai urbane și mai tinere – se opun influenței Moscovei în mica națiune. Aceasta este mai evidentă ca niciodată având în vedere cei aproximativ 1,5 milioane de ruși care au trecut în Georgia, fugind de ordinele de mobilizare ale lui Putin în timpul războiului său împotriva Ucrainei.

Protestatarii și jandarmii s-au confruntat pe străzi în legătură cu reintroducerea legislației, la fel cum au făcut și politicienii rivali în Parlamentul național. Guvernul Georgian Dream a reintrodus neașteptat legea în acest an, afirmând că va aduce mai multă transparență și va ajuta la respingerea „valorilor pseudo-liberale” răspândite de străini.

Natalie Sabanadze, un cercetător senior la think tank-ul britanic Chatham House și fostul șef al misiunii Georgiei la Uniunea Europeană, a declarat (pentru Newsweek) că Georgian Dream „știa exact reacția pe care o va avea,” având în vedere confruntarea de anul trecut.

Pentru mine, asta înseamnă doar că ei chiar vor asta și sunt dispuși să riște reacția, gândindu-se și că pot să se ridice pe această undă. Toată lumea este distrasă acum, Georgia cu siguranță nu este pe agendă pentru că se întâmplă atât de multe lucruri„, a spus Sabanadze.

Kremlinul, între timp, a respins orice legătură între legislație și Moscova ca fiind „absurdă”. Dar influența legislației rusești din 2012 este clară în versiunea georgiană.

Sabanadze a spus că proiectul de lege este condus de același sentiment din spatele „obsesiei absolute a lui Putin cu revoluțiile colorate„. Aceasta se referă la revoltele de liberalizare, în mare parte non-violente, care au fost atât de decisive în mai multe foste națiuni sovietice după prăbușirea Uniunii în 1991.

Majoritatea statelor care fac acest lucru doresc să facă acest lucru din același motiv; este protecția regimului de orice posibile demonstrații pe scară largă care pot risca efectiv stabilitatea guvernului„, a spus Sabanadze. „Și cred că Georgian Dream face exact asta.

Partidul, denigrat acasă și în afara țării pentru deriva sa percepută către Moscova, se confruntă cu alegeri parlamentare dificile în octombrie. Un sondaj din decembrie a arătat că 42% dintre georgieni se consideră „nehotărâți politic”, în timp ce doar 19% sprijină Georgian Dream.

Opoziția liberală, divizată de mult timp, va urmări câștiguri în viitoarea confruntare. Cursa va fi, de asemenea, prima desfășurată sub reprezentare proporțională, amenințând și mai mult să zguduie statu quo-ul dominat de Georgian Dream.

Vor fi alegeri dificile pentru Georgian Dream”, a spus Sabanadze. „Cu siguranță vor să rămână la putere și vor să rămână la putere fără să o împartă.

Georgienii, care acum umplu străzile din Tbilisi, văd legea ca parte a unei lupte mai mari, a spus Sabanadze. „Este vorba despre influența rusă și împiedicarea integrării europene a Georgiei,” a adăugat ea. Legea agenților străini, a spus Sabanadze, face parte din ceea ce a numit „un pachet de legi rusești” care trag colectiv Georgia într-o aliniere ideologică mai strânsă cu Moscova.

Pachetul Georgian Dream cu trei picioare include legea agenților străini alături de restricțiile privind protestele de masă și interzicerea „propagandei” LGBTQ+, toate amintind de măsurile similare care au contribuit la consolidarea stăpânirii lui Putin asupra Rusiei.

Acest pachet de legi rusești este într-adevăr un instrument hibrid foarte inteligent de influență în mâinile Kremlinului, pentru că servește regimurile care-l folosesc, și este o modalitate perfectă de a-și extinde influența și de a crea solidaritate„, a spus Sabanadze. „Sunt pur și simplu ideologic de aceeași parte… el [Putin] nu are nevoie să dea instrucțiuni directe.”

Înfrângerea pe frontul legislativ ar fi un lovitura dureroasă pentru aspirațiile vestice ale Georgiei. Ambasadorul UE, Pawel Herczynski, a declarat săptămâna trecută că legea propusă este „incompatibilă cu normele și valorile UE” și ar putea submina cererea de aderare a țării.

Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, a spus, între timp, marți, că SUA sunt profund preocupate de reintroducerea acestei legi.

În Georgia, terenul pare fertil pentru o mișcare anti-Rusia în masă, în ciuda aparentei alianțe continue a liderilor Georgian Dream cu partenerii lor tradiționali de la Moscova.

Forțele ruse încă ocupă 20% din Georgia, având sprijinul ambițiilor separatiste ale autorităților din regiunile Abhazia și Osetia de Sud. Pentru georgieni, amintirile despre înfrângerea lor umilitoare, în războiul ruso-georgian din 2008, sunt încă proaspete.

Valul de noii veniți ruși în Georgia de la invazia în masă a Rusiei în Ucraina a adâncit resentimentele pentru mulți. Venirea lor a exacerbat presiunile legate de costul vieții și infrastructură, în timp ce multe sondaje arată că georgienii sunt în general favorabili integrării pro-occidentale. Suportul pentru Ucraina rămâne, de asemenea, ridicat, iar sute de georgieni luptă în Ucraina ca voluntari pentru Kiev.