Germania a ieșit la vânătoare de spioni

Publicat: 23 apr. 2024, 11:31, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Internațional , ? cititori
Germania a ieșit la vânătoare de spioni
Germania a ieșit la vânătoare de spioni

Presa germană susține că un angajat al politicianului AfD Maximilian Krah ar fi spionat mișcarea de opoziție chineză și a transmis informații de la Parlamentul European Chinei. Bărbatul este probabil cunoscut de mult timp autorităților.

Poliția a arestat un bărbat în Dresda, fiind suspectat de spionaj pentru China, potrivit presei germane. Studioul de capital ARD și radiodifuzorii RBB și SWR au informat că este un angajat al principalului candidat al AfD la alegerile europene, Maximilian Krah. Se spune că ar fi spionat mișcarea de opoziție chineză și a transmis, de asemenea, informații de la Parlamentul European Chinei.

Învinuitul are 43 de ani și se numește Jian G., se arată în comunicat. A fost arestat luni seară, la Dresda. Procurorul General Federal îl acuză că acționează ca agent al serviciilor secrete.

El s-a oferit drept informator autorităților germane în urmă cu aproximativ zece ani, a informat ARD. La acea vreme, însă, el a fost clasificat drept nesigur. Exista suspiciunea că ar fi un posibil agent dublu pentru China.

Un bărbat și un cuplu au fost arestați luni în Hesse și Renania de Nord-Westfalia. Parchetul Federal îl acuză pe unul dintre acuzați că a obținut informații despre tehnologii care ar putea fi utilizate în scopuri militare în numele Chinei. Se spune că s-a folosit de soți în acest scop. Potrivit raportului ARD, cazurile nu sunt legate.

Expertul în securitate CDU, Roderich Kiesewetter, se teme că vor exista alte cazuri nedetectate. „Ca și Rusia, China are, de asemenea, o rețea reală în politică, afaceri și știință și găsește acolo oameni și companii care își fac singuri instrumente pentru operațiunile de influență chineză și războiul hibrid”, a spus Kiesewetter pentru „Handelsblatt”.

La sfârșitul săptămânii trecute, în Germania alte două persoane au fost arestate sub acuzația de spionaj. Una dintre ele, spun procurorii, pregătea și acte de sabotaj. În acest caz, cei doi agenți lucrau în favoarea Rusi.ei și aveau ca ținte baze militare americane.