Doi presupuși spioni ruși au fost arestați în Bavaria

Publicat: 18 apr. 2024, 16:18, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Internațional , ? cititori
Doi presupuși spioni ruși au fost arestați în Bavaria
Doi spioni ruși urmăreau transporturile militare americane din Bavaria

Doi bărbați au fost arestați la Bayreuth (Germania), fiind suspectați de spionaj pentru Rusia. Cei doi cetățeni germano-ruși sunt acuzați, printre altele, că au acționat ca spioni ruși și că au pregătit o acțiune de sabotaj , a declarat Parchetul Federal din Karlsruhe.

Cei doi spioni ruși au cercetat potențiale ținte de atac, inclusiv facilități militare americane din Germania. Scopul a fost „subminarea sprijinului militar oferit de Germania Ucrainei împotriva războiului de agresiune rus”, a informat Parchetul German.

Arestatul Dieter S. a fost în contact cu o persoană „care are legătură cu un serviciu secret rus”, a precizat procuratura federală. S. comunică cu această persoană din octombrie 2023 despre posibile acțiuni de sabotaj în Germania. Acuzatul îi declarase interlocutorului său că este pregătit să „comite atacuri cu explozibili și incendieri, în special asupra infrastructurii militare și a siturilor industriale din Germania”, se arată în comunicatul de la Karlsruhe.„Autoritățile noastre de securitate au prevenit posibile atacuri explozive care urmau să țintească și să submineze asistența noastră militară pentru Ucraina”, a declarat ministrul de Interne, Nancy Faeser.

De la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei lansat de președintele Vladimir Putin, toate măsurile de protecție „împotriva amenințărilor hibride din partea regimului rus” au fost intensificate. „Vom continua să oferim un sprijin masiv Ucrainei și nu ne vom lăsa intimidați”, a spus ministrul. Actuala investigație implică un caz deosebit de grav de activitate de spionaj în favoarea Rusiei.

În pregătire, S. a colectat informații despre potențialele ținte ale atacurilor, inclusiv facilitățile forțelor armate americane, potrivit Parchetului Federal.

A doua persoană arestată, Alexander J., l-a ajutat pe S. cel târziu din martie 2024. Potrivit informațiilor, Dieter S. a cercetat unele dintre obiectele vizate la fața locului, făcând fotografii și videoclipuri, de exemplu transporturi militare și mărfuri. El a transmis informațiile pe care le colectase persoanei cu care se afla în contact.

Dieter S. a fost dus miercuri în fața judecătorului de instrucție de la Curtea Federală de Justiție, care a dispus arestarea preventivă, a anunțat Parchetul din Karlsruhe. Alexander J. va fi adus astăzi în fața judecătorului de instrucție de la Curtea Federală de Justiție.

„Știm că și aparatul de putere rus țintește țara noastră”, a spus ministrul federal al justiției, Marko Buschmann. Germania trebuie să răspundă acestei amenințări în mod defensiv și decisiv. Odată cu arestarea celor doi bărbați, procurorul general federal a obținut „un alt succes semnificativ de investigație” în lupta împotriva rețelei de sabotaj și spionaj a președintelui rus Vladimir Putin.

Potrivit informațiilor, judecătorul de instrucție de la Curtea Federală de Justiție a emis un alt mandat de arestare împotriva lui Dieter S., care se referă la acuzația de apartenență la o organizație teroristă străină. S. se spune că a lucrat în estul Ucrainei între decembrie 2014 și septembrie 2016 ca luptător într-o unitate armată a „Republicii Populare Donețk”.

Potrivit Parchetului Federal, această autoproclamată Republică Populară este o asociație pro-rusă care, din primăvara anului 2014, și-a revendicat controlul asupra districtului administrativ ucrainean Donețk în scopul secesiunii de Ucraina și s-a angajat în ciocniri intense cu armatele ucrainene.  Asociația a folosit în mod repetat violența împotriva populației civile.