Gheorghe Brătianu și decalogul poruncilor pentru români

În perioada stării de urgență impusă ca urmare a epidemiei de coronavirus, pe pagina de Facebook a Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului a fost postat un text oarecum surprinzător al cărui mesaj este extrem de profund și plin de semnificații.

Ion Teleanu

Este vorba de „Cele 10 porunci ale poporului Român”, publicate acum 90 de ani, într-un ziar din 5 octombrie 1930. Astăzi, când întreaga țară este setată mediatic pe cazurile de COVID 19 și scandalul alegerilor locale, cele zece porunci își regăsesc ecoul și în vorbele lui Gheorghe Brătianu-„Poporul român este o enigmă și un miracol”, fiind totodată și un decalog pentru generația de azi și cea de mâine. Nicolae Densușianu spunea că „Istoria poporului român din cele mai vechi timpuri şi până în zilele noastre este numai o lungă serie de lupte uriaşe răsboinice, ce a trebuit să le susţină cu multă vitejie şi devotament poporul român pentru apărarea ţerilor române, a naţionalităţii, limbii, religiunii şi libertăţilor sale”. Astăzi, când nația română este din ce în ce mai prigonită de interese, altele decât cele naționale, cele zece porunci publicate acum 90 de ani sunt de mare actualitate la fel ca și vorbele lui Gheorghe Brătianu.

 1. Daţi copiilor voştri nume românesc!
 2. Păstraţi-vă graiui, portul şi obiceiurile cele vechi româneşti, pentru că acestea sunt temeliile întregii naţii româneşti.
 3. Limba românească este o moştenire din bătrâni şi totodată o avere care nu trebuie să se piardă niciodată.
 4. Adunaţi toate scrierile precum şi toate poeziile, cântecele, chiuiturile, basmele şi proverbele româneşti, ca nu cumva să se piardă, daţi-Ie de Ia gură la gură ca să le ştie fiecare.
 5. Păstraţi-vă legea ortodoxă, bisericile precum şi toate lucrurile din vechime.
 6. Nu uitaţi la orice pas sau lucrare, că sunteţi Români. Cumpăraţi tot ce vă trebuie numai de la Români.
 7. Fiţi mândri dacă sunteţi în stare de a învăţa pe alţii a vorbi limba cea frumoasă românească.
 8. Fiţi mândri de poporul românesc, pentru că el este unicul care a luptat cu toate liftele păgâne pentru a păstra graiul românesc moştenit din vechime.
 9. Ajutoraţi totul ce simte adevărat româneşte.
 10. Ca buni români nu uitaţi niciodată de Dumnezeu, pentru că numai prin credinţa Iui s-a păstrat binele întregii Românii Mari de azi.

Aceste porunci reprezintă și un abecedar pentru cei de azi în speranța că profeția lui Mircea Eliade nu se va adeveri: „Dacă poporul român dispare şi rămâne o carte a lui Mihai Eminescu, lumea va şti cine au fost românii”.

1 COMENTARIU

 1. La fel ca împărații romani care au cerut să decidă soarta unui gladiator din Colosseum, judecătorii vor da „degetul mare în sus” sau „degetul mare în jos” legilor, bazându-se nu pe opiniile lor morale personale, ci pe standardul obiectiv al Constituției.
  Despre munca disciplinata a romanului nu avem nici un text ?
  Cultura și tradițiile românești sunt pe cale de dispariție. Judecători vor da
  „degetul mare in jos”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Judecător unic în România: S-a pensionat a doua zi după ce...

Mişcare interesantă în Justiţia română, care devoalează interesele din dosarele cu miză. Judecătorul Nicolae Comaromi (FOTO) de la Tribunalul Timiş”, pensionat pe 22 decembrie...