„Ghețarul Apocalipsei” se topește (VIDEO)

Are o suprafață aproape la fel de mare cât a Marii Britanii și se topește din ce în ce mai repede, din cauza încălzirii globale. Este vorba desprte ghețarul Thwaites din Antarctica, supranumit „Ghețarul Apocalipsei”.

Aflat în vestul Antarcticii, imensul bloc de gheață la fel de mare precum Regatul Unit sau Florida, ocupă o zonă strategică, unde se află o serie de văi sub nivelul mării. Dacă el va dispărea definitiv, nivelul mării va crește cu 65 de centimetri, potrivit France24. Cu cei 120 de km lățime, 600 de km lungime și 3 km adâncime, dispariția lui Thwaites ar pune în pericol întreaga planetă. Un studiu recent bazat pe date din satelit, radare subterane și măsurători GPS, a descoperit unele rupturi îngrijorătoare pe platforma de gheață care menține ghețarul.

Într-un interviu accordat BBC, Erin Pettit, principala coordonatoare a studiului, oferă o imagine metaforică pentru a ne face să înțelegem fenomenul: “E ca și cum parbrizul mașinii dvs. ar avea câteva fisuri mici care se măresc încet, iar dacă la un moment dat mașina este lovită, atomat parbirzul se va sparge în toate direcțiile”.

Încă o serie de ghețari îi va urma

Dacă acest ghețar va dispărea complet, atunci nivelul mării va crește cu 65 de cm. Pe termen lung, e vorba de o creștere de 3 metri în următoarele secole.

În plus, dacă structura ghețarului Thwaites se modifică, încă o serie de ghețari îi va urma, conducând la o creștere dramatică a nivelului apei, care poate avea urmări catastrofale pentru sutele de milioane de locuitori ai zonelor de coastă sau ai statelor insulare. Proiectul americano-britanic ITGC (International Thwaites Glacier Collaboration), este focalizat pe supravegherea ghețarului. În fiecare anotimp estival din Antarctica, mai multe echipe de cercetători studiază comportamentul ghețarului în zonele dificil de atins.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Ce discuții poartă un șef din poliție cu interlopii! DGA și...

Șoc în instituția poliției din Buzău, odată cu dezvăluirile făcute publice de Ziarul Puterea privind presupusa implicare a șefului Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ)...