Gigantul tehnologic Google, amendat cu 15 milioane de dolari. Motivul din spatele sancțiunii

Publicat: 10 iun. 2024, 18:43, de Cristina Cohuț, în TEHNOLOGIE , ? cititori
Gigantul tehnologic Google, amendat cu 15 milioane de dolari. Motivul din spatele sancțiunii
Sursa foto: stirileprotv.ro

Compania Google a fost amendată cu 482 de milioane de lire turcești, echivalentul a aproximativ 15 milioane de dolari, de către Autoritatea pentru Concurență din Turcia, din cauza practicilor comerciale neloiale în domeniul căutărilor de hoteluri.

Decizia de sancționare a fost luată de autoritatea turcă în urma constatării că Google nu a remediat problemele legate de concurența pe piață, așa cum era necesar.

În special, Google a fost acuzat că favorizează propriile sale servicii în detrimentul motoarelor de căutare locale. Oficialii din Ankara au subliniat că Google nu a luat măsurile corespunzătoare pentru a asigura o competiție corectă în căutările de hoteluri, ceea ce a dus la impunerea acestei amenzi semnificative, conform Reuters.

Alphabet Inc, conglomeratul care deține Google LLC, a înregistrat o cifră de afaceri de 307,4 miliarde de dolari în 2023.

În luna martie, Autoritatea pentru Concurență din Franța a amendat Google (divizie a Alphabet) cu 250 de milioane de euro (aproximativ 271,73 milioane de dolari) pentru încălcarea normelor UE privind proprietatea intelectuală în relațiile sale cu editorii media.

Autoritățile franceze au exprimat temeri legate de serviciul de inteligență artificială al companiei, numit inițial Gemini și ulterior Bard, care a fost antrenat cu conținutul editorilor și agențiilor de presă fără a-i notifica pe aceștia.

Google a fost de acord să nu conteste faptele în cadrul procedurilor de soluționare a litigiului, iar compania a propus măsuri pentru remedierea anumitor deficiențe, conform Autorității pentru Concurență din Franța.

Biroul Google din Franța nu a răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Amenda este legată de o dispută referitoare la drepturile de autor în Franța privind conținutul online, în urma plângerilor formulate de marile agenții de presă franceze, inclusiv Agenția France Presse (AFP).

Amenda a venit într-un context în care mulți editori, scriitori și redacții își doresc să limiteze colectarea automată a datelor privind conținutul lor online de către serviciile de inteligență artificială, fără consimțământul lor, pentru a obține compensații echitabile.