Giurgiu: elevii încep luni școala în format on-line, din cauza lipsei fondurilor pentru încălzirea școlilor

Deși rata de incidență COVID este scăzută (0,32 la mie), în municipiul Giurgiu elevii se întorc de luni la școala on-line. Motivul: autoritățile nu mai au bani pentru plata combustibillui necesar încălzirii unităților de învățământ.

Anunțul a fost făcut în ultima zi a anului 2021 de primarul municipiului, Adrian Anghelescu, care susține că începând cu data de 4 ianuarie, nu mai poate fi plătit gazul necesar încălzirii orașului.

Toate fondurile ce se vor strânge de la impozite și taxe se vor direcționa către achizițiile de gaz. Nu știa nimeni, nici macăr eu sau fosta administrație publică locală că prețul gazului se va majora de 6 ori, ajungând a se cheltui 1.800.000 lei vechi /zi, adică 5 milioane de euro/ sezon. Este catastrofal pentru primăriile care nu au agenți importanți și care nu au de colectat sume mari din TVA. Nu se poate trece peste această iarnă fără ajutor guvernamental” – spune edilul din Giurgiu, Adrian Anghelescu.

Vom da parte din rațiile de căldură școlilor și grădinițelor. Trebuie să ne întindem cât ne este plapuma și cerem ajutor, eventual, așa cum am solicitat, să se facă o redirecționare a banilor de la primăriile care nu au cheltuit banii, către cele care au nevoie stringentă de aceștia, mai ales în acestă perioadă de iarnă. Avem nevoie de minim 5 milioane de lei pentru lunile viitoare. Nu credeam că după 32 de ani de democrație, să ne mai plângem de asigurarea căldurii în școli și grădinițe și să ajungem să nu ne putem încălzi în case”, mai declara primarul municipiului Giurgiu.

În aceste condiții, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean a confirmat că luni, 3 ianuarie, elevii de gimnaziu și de liceu din municipiul Giurgiu vor începe cursurile în sistem online, din cauza lipsei agentului termic.

Lipsa fondurilor necesare pății gazului pune sub semnul întrebării și încălzirea locuințelor din municipiu care sunt racordate la sistemul de încălzire centralizat al orașului, astfel că este foarte posibil ca, de luni, mii de apartamente din Giurgiu să rămână fără căldură în calorifere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
INSTANT_VOUCHER_SOCIAL_TICHET_32_INQUAM_Octav_Ganea

Unde vă adresați dacă nu ați primit cardul pentru tichetele sociale...

Deși îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru a obține tichetele sociale de 250 lei, sunt în continuare mulți români care susțin că nu au intrat...