Grâul a ajuns la cel mai mic nivel, începând din septembrie 2021

Prețul grâului este în scădere, săptămâna trecută atingându-se cel mai scăzut nivel, începând din septembrie 2021. Tendința se manifestă la nivel global, chiar dacă nu la fel de puternic precum în Europa sau la Marea Neagră.

Pe piața europeană, cotațiile futures au înregistrat, săptămâna trecută, o scădere de 18,25 euro/tonă, până la mai puțin de 243 de euro pe tonă, cel mai redus nivel din septembrie 2021. În același timp, noua recoltă din acest an era tranzacționată la un preț de 244 de euro pe tonă, potrivit agrarheute.com.

La acest moment, există două evenimente care preocupă în mod special piețele: în primul rând, afluxul masiv de cereale ucrainene ieftine pe piața europeană, iar, în al doilea rând, amenințările Rusiei cu privire la rezilierea acordului asupra exportului de cereale pe Marea Neagră, care ar avea ca efect întreruperea/îngreunarea exporturilor ucrainene prin porturile de la Marea Neagră. Nu în ultimul rând, nu putem ignora nici faptul că o asemenea decizie ar crește și presiunea asupra pieței interne europene.

La data de 18 martie, Rusia a anunțat prelungirea acordului cu doar 60 de zile, iar termenul până la momentul expirării se apropie.

Săptămâna trecută, Comia Europeană a anunțat că are în vedere să activeze mecanismele de salvgardare excepțională, care înseamnă oprirea importurilor până în data de 5 iunie pentru grâu, porumb, semințe de floarea soarelui si semințe de rapiță, condiția fiind ca cele patru state (Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria) care au luat măsuri unilaterale față de importurile de cereale din Ucraina să și le retragă.

Citeste si Câți porci vor avea voie să crească românii în gospodărie

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...